Tussen de oude brandweerlocatie en winkelcentrum de Kopermolen liggen de Tuinen. Ook deze buurt is uitgenodigd voor de inloopmiddag. (Foto: Louis Smit)

Wijkvereniging Merenwijk wil garanties tegen overlast tijdelijke huisvesting

De wijkvereniging heeft niet ingestemd met tijdelijke huisvesting in de Merenwijk van statushouders, jongeren, ex-daklozen en ex-drugsverslaafden, maar deze ook niet afgewezen. “Als de gemeente ertoe besluit, dan willen wij garanties tegen mogelijke overlast. Tegelijk zijn we bereid om bewoners van de tijdelijke huisvesting te helpen om prettig in de wijk te landen”, zegt Gerard van Hees, voorzitter van de Wijkvereniging Merenwijk.

De gemeente heeft omwonenden uitgenodigd voor een inloopmiddag op woensdag 18 januari op het terrein van de oude brandweerkazerne aan de Gooimeerlaan. “Op dit moment onderzoeken we of op deze locatie tijdelijke woningbouw mogelijk is voor een mix van bijzondere doelgroepen: statushouders, uitstromers uit de maatschappelijke omvang en jongeren”, schrijft projectmanager Sjoerd Hoogewerf van de gemeente Leiden. “We hopen met dit project bij te dragen aan het terugdringen van het tekort aan woningen voor deze aandachtsgroepen.”

De gemeente beloofde enkele maanden geleden om begin 2023 een besluit hierover te zullen nemen. Een andere bestemming, de bouw van ouderenwoningen voor doorstroming in de Merenwijk, werd uitgesloten. Op de uitnodiging voor de inloopmiddag kwamen inmiddels wat bezorgde reacties binnen. Eén bewoner spreekt van ‘onrust in onze buurt met erg veel jonge gezinnen’. “Ik ben niet van plan moeilijk te gaan doen bij de gemeente, maar ben vooral benieuwd naar wat de plannen nu concreet inhouden.” Bij Merenwijkers is er ook ergernis over het feit dat de gemeente de inloopmiddag op een werkdag organiseert, zij vragen zich af of er opzet in het spel is.

Hakken
Volgens de projectmanager is er vanaf de start van het onderzoek contact is geweest met de wijkvereniging. Voorzitter Van Hees benadrukt dat de tijdelijke huisvesting een voornemen is en zegt dat de wijkvereniging niet met de hakken in het zand is gegaan. “Onze wijkvereniging is niet opgericht om overal standpunten over in te nemen, maar vooral om  samenlevingsopbouw te faciliteren opdat iedereen zich plezierig voelt in de Merenwijk.”

Drugspand
Als de gemeente besluit tot de tijdelijke huisvesting, dan wil de wijkvereniging statushouders wel helpen om kennis met de wijk te maken en er te wennen. Eventueel wordt gedacht aan een soort buddy-systeem, waarbij ze gekoppeld worden aan mensen die al langer in de Merenwijk wonen. “We kunnen kijken of dat ook met de ex-daklozen en ex-verslaafden kan, want die hebben recht op resocialisatie”, zegt Van Hees. “Overlast is echter uit den boze. Als een van de woningen een drugspand wordt, dan moet er worden ingegrepen. En dat mensen gaan rondhangen en bedelen in winkelcentrum de Kopermolen, dat wil niemand.”

Het bestuur van de wijkvereniging maakt binnenkort een excursie naar het Nico van der Horstpark. “Dat is een woonlocatie in Leiden met een heel gevarieerde populatie. Wij hopen daar ideeën op te doen voor een plezierige manier van samenwonen van diverse groepen“, aldus Van Hees.

De uitnodiging voor wat een ‘informele’ inloopmiddag wordt genoemd, is gericht aan bewoners van de dichtstbij gelegen buurten in de Merenwijk: Rodes, Banken, Bessen, Wieren en Tuinen. Iedereen is echter welkom. Tijd: 14.00 tot 16.00 uur.

Leiden Maatschappij Politiek Brandweerkazerne Schipholweg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×