(Foto: BuroJP en video: Robbert Beurse).

Elektrische kerstbomenboot vijftig keer gebruikt

De elektrische kerstbomenboot van de gemeente Leiden is zo’n vijftig keer gebruikt. Een mooi resultaat, vinden wethouders Ashley North en Yvonne van Delft die vrijdag een kijkje kwamen nemen bij het extra inleverpunt voor inwoners van het centrum.

“Traditioneel halen we kerstbomen per wijk op volgens een vast schema. Het centrum is als laatste aan de beurt. Om te voorkomen dat er kerstbomen op straat terecht komen hebben we dit extra inleverpunt bedacht”, legt Van Delft uit.

Verleerd
Naast een extra service is de boot ook een voorbeeld van elektrisch vervoer in de binnenstad. “Leiden heeft 28 kilometer aan water en grachten. De stad is van oudsher ingericht voor vervoer over het water, maar dat zijn we een beetje verleerd. Deze kerstbomenboot is een mooi voorbeeld van hoe het ook kan, zonder dat er vrachtauto’s door de stad hoeven te rijden”, zegt hij.

Winkels
Niet alleen voor het ophalen van afval, maar ook het bevoorraden van winkels zou volgens North vaker per boot moeten gebeuren. “En dan natuurlijk het liefst elektrisch. Dan heb je geen CO2 uitstoot”, voegt collega Van Delft toe.

Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen schone vervoersmiddelen voor goederenvervoer de binnenstad en het Stationspleingebied van Leiden in. Elektrisch vervoer, al dan niet over het water, is volgens de wethouders een mooi alternatief.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×