Dirigent Hans van der Toorn. (Foto: Toonkunstkoor Leiden).

Toonkunstkoor Leiden brengt vernieuwende muziek van Beethoven

Ludwig von Beethoven wordt gezien als een van de grootste klassieke componisten. Veel van zijn werken zijn trendsetters geweest voor de klassieke muziek die na Beethoven is geschreven. Laurens Leujes van het Toonkunstkoor Leiden vertelt bij Cultuur071 dat die stukken in zijn eigen tijd vaak helemaal niet zo enthousiast werden ontvangen, want de muziek van Beethoven was anders dan ze gewend waren. Wat nu ‘klassiek’ is, was toen ongewoon en vernieuwend.

Op zaterdag 14 januari geeft het Toonkunstkoor Leiden om 20.15 uur een Beethoven-concert in de Vredeskerk in Leiden. Op het programma staat zo’n werk dat we nu ‘klassiek’ vinden: de Mis in C. “Dat die eerste uitvoeringen vaak niet zo goed werden ontvangen, lag trouwens niet alleen aan de muziek. De inkt op de bladmuziek was vaak nog niet droog”, vertelt Leujes. De musici hadden vaak dus nog geen tijd gehad het goed te repeteren. Dat is tegenwoordig wel anders.

De dirigent van het Koor, Hans van der Toorn, heeft het werk al in de vorige eeuw mogen uitvoeren met het Toonkunstkoor en kent elk detail van de muziek. Voor het concert wordt het koor versterkt met vijf doorgewinterde solisten en de Utrechtse Muziek Academie. Naast de mis staan Beethovens ‘Koorfantasie’ en het ‘Opferlied Op. 121b’ op het programma. En het Utrechtse orkest speelt ook nog de Beethovens’ ouverture ‘Corolian’.

Het concert wordt na de uitvoering in de Vredeskerk op zaterdag 14 januari om 20.15 ook nog op zondag 15 gespeeld in de Geertekerk in Utrecht om 15.30 uur.

Cultuur Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×