(Foto: Nico van der Horst 1964).

Kleinzoon Nico van der Horst neemt Leidenaren mee terug in de tijd

De in 1995 overleden Leidse fotograaf Nico van der Horst maakte tijdens leven ontelbare foto’s van Leiden. Vaak als fotograaf voor het Leidsch Dagblad. Zijn nabestaanden hebben het foto-archief met daarin ongeveer 500.000 negatieven zorgvuldig bewaard. Kleinzoon André Kapaan gaat nu met een selectie van gedigitaliseerde foto’s van zijn opa de bioscoop in. “Ik hoop dat de grote zaal van het Trianon-theater straks helemaal vol zit met Leidenaren”, zegt Kapaan.

Interesse voor de foto’s van zijn opa had hij van jongs af aan al. “Een jaar of zeven geleden zijn we begonnen om een deel van het archief te digitaliseren”, zegt Kapaan. Die bewerkte en gerestaureerde foto’s verkoopt hij nu online in alle soorten en maten. Daarnaast ontwikkelde Kapaan de populaire ‘Leidsche Loop’. Die voert de toerist in Leiden langs historische plekken die door opa Van der Horst zijn gefotografeerd. Aan de hand van de foto’s kun je dan zien of -en hoe de plek veranderd is.

“Tijdens corona kreeg ik tijdens het wandelen het idee om die foto’s uit de Leidsche Loop in de bioscoop te laten zien”, legt Kapaan uit. “Het is een voorstelling die al een tijdje in m’n hoofd zit. Iedereen heeft Facebook en Instagram en daar zie je natuurlijk heel veel zwart-witfoto’s van Leiden voorbij komen en mensen vinden dat leuk. Ik zie dan ook foto’s van mijn opa voorbij komen, maar altijd vanaf een scherm. Toen dacht ik dat het wel heel mooi zou zijn als je dat op een groot scherm in de mooiste bioscoop van Leiden kunt zien.”

Herkennen
Inmiddels heeft hij samen met zijn vriendin een gemonteerde film met 120 a 130 foto’s compleet met muziek gemaakt. “Die duurt ongeveer 53 minuten en een foto kun je dan ongeveer 20 seconden zien. We hebben er muziek onder gemonteerd die past bij de tijd, zoals de Zangeres Zonder Naam of Simon & Garfunkel.” Het viel niet mee uit het enorme archief de juiste foto’s te kiezen. “Ik heb daarbij vooral gelet op het herkenbare straatbeeld, mensen en auto’s”. Het is dan ook de bedoeling dat mensen zichzelf ook kunnen herkennen. “En dat is ook wel gebeurd.”

Kapaan heeft al een pilot-voorstelling in Trianon achter de rug. Hij had ouderen van zorginstelling Libertas gevraagd om te komen kijken in een kleine zaal van Trianon. “Ik kreeg fantastische reacties. Ik hoorde dat mensen het een mooie ervaring vonden en het een leuk uitje vonden. En mensen die niet meer zo goed zijn worden toch geprikkeld door de beelden en muziek. Het is herkenbaar voor ze.”

Grote zaal
Binnenkort er is er weer zo’n kleine voorstelling voor een ander verzorgingshuis, maar uiteindelijk wil Kapaan zoveel mogelijk Leidenaren bereiken. “We werken nu aan een website en over niet al te lange tijd gaat die de lucht in. Dat is dan ook het moment waarop we weten wanneer we de film in de grote zaal van Trianon zullen laten zien.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×