(Foto: Chris de Waard).

Medicijnfabriek InnoGenerics definitief dicht

De eind vorig jaar failliet verklaarde medicijnfabriek InnoGenerics op het Leiden Bio Science Park gaat volgende week definitief dicht. De afgelopen weken draaide het bedrijf door om de curator de kans te geven een overnamekandidaat te vinden. Dat is niet gelukt.

De kansen op een doorstart waren al klein. Eind december bleek al dat er nog maar met één geïnteresseerde partij werd gesproken. Die is inmiddels afgehaakt. Dat betekent dat de circa negentig personeelsleden volgende week naar huis gestuurd worden.

Met name de strenge regels waaraan de inkoop van medicijnen is gebonden, staat een overname in de weg. Daardoor kan slechts een beperkt deel van de productiecapaciteit van de fabriek worden benut, waardoor het lastig is om het bedrijf rendabel te maken. Overheidssteun was eerder een voorwaarde van enkele overnamekandidaten, maar die komt er niet. In 2020 stak de overheid wel miljoenen in het bedrijf dat toen ook al in de financiële problemen was gekomen. Er kwam toen een doorstart in sterk afgeslankte vorm.

Aanstaande dinsdag wordt de productie van goedkope medicijnen waarvan het patent is verlopen, gestaakt. Het gaat daarbij om pijnstillers als ibuprofen en paracetamol. Of de beschikbaarheid van sommige medicijnen nu het het gedrang komt is nog niet helemaal duidelijk. Apothekers zijn bezorgd, maar zorgverzekeraars denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Het ministerie van Volksgezondheid gaf eerder aan dat ons land door het verdwijnen van de medicijnfabriek sterker afhankelijk wordt van de import van geneesmiddelen uit Aziatische landen.

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×