De Vogelwijk zou een nieuw rioolstelsel krijgen. (Foto: Gemeente Leiden).

Klimaatmaatregelen Vogelwijk vertraagd door stikstofuitspraak

De stikstofuitspraak van de Raad van State in november zorgt voor vertraging bij de uitvoering van klimaatadaptieve maatregelen in de Vogelwijk. De gemeente Leiden was van plan in januari te beginnen met werkzaamheden om de wijk voor te bereiden op het veranderende klimaat met heftige regenbuien, droogte en hitte. Leiden moet nu echter eerst aantonen dat het project voldoet aan de wet natuurbescherming.

Het plan was om in januari de riolering in de Vogelwijk te vervangen. Gelijktijdig zouden dan ook de straten, stoepen en het groen worden vernieuwd waarbij de gemeente de klimaatadaptieve maatregelen wil toepassen. Door in de wijk een gescheiden rioolstelsel voor vuilwater en hemelwater aan te leggen wordt relatief schoon regenwater gescheiden van het afvalwater. Om het grondwaterpeil te reguleren, wil de gemeente een drainagesysteem aanbrengen.

Door de uitspraak van de Raad van State krijgt de gemeente Leiden niet meer automatisch toestemming om tijdens de werkzaamheden extra stikstof uit te stoten. De gemeente zal nu eerst moet aantonen dat de geplande werkzaamheden voldoen aan de wet natuurbescherming. Dit zorgt voor de nodige vertraging. Mogelijk dat de gemeente in maart met de werkzaamheden kan beginnen, maar dat is nog niet zeker.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×