(Foto's: Robbert van Cleef).

Kaalslag in Oegstgeest: tientallen bomen gekapt op voormalige atoombunker

Tientallen bomen die op een oude atoombunker in Oegstgeest groeiden zijn begin januari gekapt. De Bomenbond Rijnland spreekt van een kaalslag. Volgens de gemeente Oegstgeest zijn de bomen niet illegaal gekapt, maar deelt de gemeente wel de zorgen van de bomenbond.

Oegstgeest profileert zich als groene gemeente, maar de huidige regelgeving had de kap niet kunnen voorkomen. De Bomenbond gaat nu samen met de gemeente en de politiek bekijken of de bomen in Oegstgeest in de toekomst nog beter beschermd kunnen worden.

Een bezorgde wandelaar nam contact op met de Bomenbond over de kap aan Kwaaklaan. Wie langs de voormalige atoombunker loopt ziet aan de afgezaagde stammen direct dat er veel flinke bomen zijn weggehaald.


Verslaggever Robbert van Cleef in gesprek met Henk Bruijns van de Bomenbond Rijnland.

Rommel
“Dit is een kaalslag”, zegt Henk Bruijns van de Bomenbond Rijnland. “Er was hier een prachtig stukje natuur–bosgebied grenzend aan het park van kasteel Oud Poelgeest. En nu kijken we naar een verwoest talud. Waar eerst de vogels floten zien we nu alleen maar rommel.” De aarde wallen die ooit rond de bunker zijn gemaakt zijn nu voor het grootste deel kaal waardoor de bunker ineens weer vrij goed te zien is.

Risico
Naar aanleiding van de kap heeft de Bomenbond contact opgenomen met de beheerder van de bunker. “Volgens de terreinbeheerder zou het om de kap van bomen met een slechte conditie gaan, die een risico vormen. Maar hoe kan een omvallende boom op een atoombunker een risico vormen?”, vraagt Bruijns zich af. Het terrein van de bunker, waar ook een hoge zendmast staat, is afgesloten en wordt op het eerste gezicht niet gebruikt.

Eigenaar
Het is onbekend wie nu de eigenaar van de bunker is. “Ik weet alleen dat de bunker nu niet in gebruik is en dat binnen flink veel schade is aangericht door koperdieven”, zegt Bruijns. “Ik vermoed dat er iemand belang bij heeft om de bunker weer zichtbaar te maken.” De gemeente Oegstgeest kon vrijdag geen antwoord geven op de vraag wie de eigenaar is.

Illegaal
Zeker is dat het terrein niet aangemerkt is als ‘boomgebied’ op de Groene Kaart van Oegstgeest. Dat betekent dat het de eigenaar vrij staat naar believen te kappen. “Toch kun je je afvragen of het echt legaal is”, legt Bruijns uit. “Want er schijnen hier ook sperwers en buizerds te hebben gebroed. Dan is het een biotoop waar beschermde vogels nestelen en daar mag je niet zomaar iets in veranderen. Als we dat kunnen aantonen is er wel sprake van een illegale kap. We zoeken dat nog uit.”

Volgens de Bomenbond heeft er in elk geval heeft er geen goede belangenafweging plaatsgevonden die democratisch getoetst kan worden. “Tijd voor een goed gesprek’, vindt de Bruijns. ‘En de gemeente staat daar gelukkig voor open.”

Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×