(Foto: Reanne van Kleef).

Koken zonder dieren: supersnelle pasta met spinazie, champignons, tomaat en olijven

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week het recept van topsportcoördinator Reanne van Kleef.

“Dit gerecht maakte ik vroeger altijd met stukken salami, maar sinds ik plantaardig eet zijn die vervangen door champignons. Nog steeds lekker, maar een stuk gezonder én diervriendelijk. Dit gerecht staat binnen no-time op tafel en is makkelijk aan te passen naar eigen smaak. Wat meer pasta, of juist meer olijven? Geen probleem. Dit is de samenstelling waarin ik deze pasta al jaren maak. En als je nóg minder werk wilt hebben, koop je gewoon een kant en klare tomatensaus.”

Ingrediënten – 2 personen
100 gram pasta (ik gebruik volkoren penne)
500 gram kleine tomaatjes (of een kant en klare tomatensaus)
200 gram versie spinazie
250 gram (kastanje)champignons
1 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
70 gram groene olijven (uitlek gewicht), in plakjes
1 theelepel gedroogde tijm of Italiaanse kruiden

Bereiding – 20 minuten
Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking. Voor de tomatensaus gooi je de tomaatjes in een pan met een laagje water. Laat ze op laag vuur warm worden totdat je ze na een minuut of vijf met een vork kunt pletten. Je kan dit een tijdje zo door laten pruttelen op laag vuur totdat de tomaten helemaal uit elkaar zijn gevallen. Wel af en toe roeren.

Maak de champignons schoon en verwijder de steeltjes. Kleine champignons snij je door midden, de wat grotere exemplaren in vieren. Maar niet kleiner. Bak de ui, knoflook en champignons een minuut of vijf. Tip: je kan ui, knoflook en champignons bakken in een laagje water. Dat is een stuk gezonder dan in olie of boter.

Als je de champignons en ui doorbakken genoeg vindt, kun je beginnen met het toevoegen van de spinazie. Het lijkt lastig in de pan te passen, maar je zult zien dat de spinazie snel slinkt. Doe dit steeds met een paar handjes tegelijk. Voeg hierna het tomatenprutje (of kant en klare tomatensaus) toe. Je kunt het mengsel nog een paar minuten op een wat hoger vuur doorroeren om extra vocht te laten verdampen en de saus wat dikker te krijgen. Tot slot voeg je de plakjes olijven toe. Deze hoef je niet te bakken, maar ze kunnen wel even mee opwarmen. Breng op smaak met tijm/italiaanse kruiden en eventueel peper en zout.

Serveer de pasta apart.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×