(Archieffoto: Chris de Waard).

PS: 'Grenzen aan de groei van de universiteit'

Er is een grens aan wat Leiden aan kan wat betreft de groei van de Universiteit Leiden. Dat vindt Partij Sleutelstad. De partij stelt daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de in hun ogen ‘grenzeloze groei van de universiteit’.

In het coalitieakkoord staat dat er tot 2030 nog 2.700 studentenwoningen bijkomen. Dat zijn er 600 meer ten opzichte van eerdere plannen. Partij Sleutelstad wil niet alleen van het college weten of dat wel genoeg is, maar ook of de Leidse woningmarkt de groei van de universiteit nog wel aan kan. Ook wil de partij dat het college afspraken gaat maken met de universiteit over de maximale groei.

Een deel van groei van het aantal studenten op universiteiten komt door het toenemende aantal buitenlandse studenten. Volgens het CBS is het aantal internationale studenten in ons land gegroeid van ruim 12.000 in 2005 naar net iets meer dan 80.000 in 2022. Er gaan de laatste tijd steeds meer stemmen op om een rem op het aantal studenten uit het buitenland te zetten.

Waarschuwen
De Leidse JOVD gaf eerder dit jaar al aan dat de Leidse universiteit teveel buitenlandse studenten toelaat. Minister Dijkgraaf van Onderwijs riep universiteiten en hogescholen namens het kabinet ook op om te stoppen met het werven van studenten uit het buitenland.

De Universiteit Leiden waarschuwt studenten alleen naar Nederland te komen als ze zeker weten dat ze een kamer hebben. Als dat niet lukt, adviseert de universiteit om een andere studie of een andere stad te kiezen of de studie voorlopig uit te stellen.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×