Het vernieuwde kruispunt. (Foto's: Robbert Beurse).

Gevaarlijkste kruispunt van Leiden is verleden tijd

Wethouder Ashley North heeft woensdag het vernieuwde kruispunt van de Sweelincklaan en Debussystraat met de Vijf Meilaan geopend. Hiermee komt er een einde aan een groot herinrichtingsproject en aan jaren van onveilige verkeerssituaties en ongevallen.

Volgens North is het nieuwe kruispunt een positieve verandering: ”Dit was een van de gevaarlijkste kruispunten van Leiden, zelfs van Nederland. Er werd hier op de weg van beide kanten met een snelheid van 50 kilometer per uur gereden. Buiten dat om was het heel erg onoverzichtelijk. Die problemen hebben we weten op te lossen; mensen kunnen elkaar beter zien, de snelheid wordt eruit gehaald omdat er drempels zijn neergelegd en het overzicht is veel beter.”

Verslaggever Joyce Kaffa in gesprek met wethouder Ashley North over het vernieuwde kruispunt.

Parkeerplaatsen
Er zijn middenbermen geplaatst die ervoor moeten zorgen dat het verkeer voor de kruising snelheid mindert. Ook is er opnieuw nagedacht over de verlichting. ”Een van de signalen die de bewoners gaven, is dat het onvoldoende verlicht was en dat met name fietsers niet goed zichtbaar waren. Er is een lichtplan uitgevoerd om te zorgen dat ook dit facet goed functioneert en bijdraagt aan de veiligheid”, aldus North.

Wel moesten de bewoners iets inleveren voor dit stukje veiligheid, namelijk een aantal parkeerplaatsen. Volgens de wethouder is dat een kleine prijs om te betalen: ”Het weghalen van parkeerplekken ligt altijd gevoelig, maar we hebben ze zoveel mogelijk gecompenseerd. De parkeerdruk ligt hier ook nog op een acceptabel niveau en iedereen wil ook bijdragen aan dat hogere doel, namelijk meer veiligheid.” In totaal zijn er vier parkeervakken omgevormd tot trottoir.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×