Cor de Graaf de nieuwe gemeentearchivaris van Leiden. In die functie is hij op 1 januari Ariela Netiv opgevolgd, die wel directeur van Erfgoed Leiden en Omgeving (ELO) blijft, maar nu adjunct archivaris is. Dat is de functie die De Graaf tot 1 januari vervulde.
De Graaf: “De komst van de computer heeft bij het archief eigenlijk alles op zijn kop gezet. Het stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen. Kregen we vroeger vooral papieren documenten en foto’s, nu zijn het floppydiscs, mindiscs, cassettebandjes, videobanden en wat er in de loop van de jaren allemaal als gegevensdrager is gebruikt. Maar ja, dan moet je wel over de apparatuur beschikken om dat te kunnen afspelen.”
Voor wie informatie zoekt is een digitaal archief natuurlijk een zegen. Moest je vroeger stapels papier doorwerken, nu kan je digitaal met de invoer van een aantal zoektermen heel simpel de gezochte informatie vinden. Niet alleen door die veel eenvoudiger manier waarop informatie is te vinden, maar ook de openbaarmaking van documenten waarvan de geheimhouding door verloop van een bepaalde tijdsperiode is komen te vervallen, levert jaarlijks op 1 januari tijdens de ‘Openbaarheidsdag’ weer een interessant stukje Leidse geschiedenis op.
“We hebben onder andere driehonderd liefdesbrieven openbaar gemaakt. Brieven van een jonge soldaat, die in het kader van de politionele acties een aantal jaren in voormalig Nederlands Indië diende, gericht aan zijn geliefde in Leiden. En de brieven van haar aan hem en dat is bijzonder, want meestal zijn alleen de brieven van een van beide partijen bewaard gebleven”, zegt De Graaf. “Die brieven geven een heel goed beeld over hoe zo’n jongen de situatie waarin hij terecht was gekomen, heeft beleefd. Het gaat veelal over de dagelijkse zaken. Hij beschrijft geen oorlogshandelingen, waarschijnlijk omdat dat te gruwelijk was. Die brieven geven een heel andere invalshoek dan hoe dit deel van onze geschiedenis in officiële documenten is beschreven. Dat is heel boeiend.”
Ook wordt ieder jaar een deel van het politiearchief openbaar. De Graaf: “Dit jaar geen spectaculaire onthullingen over moord en doodslag, maar vooral zaken in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Met name informatie over de zuiveringen die nog tot 1949 een rol hebben gespeeld. Nu zijn de dossiers openbaar gemaakt van ambtenaren, politiemensen en docenten die in de oorlog de verkeerde keuze hebben gemaakt en veroordeeld zijn.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907