Toneelgroep Jonge Leidse vertelt in Cultuur071 over 'Wankel Evenwicht'.

Toneelgroep Jonge Leidse zet moderne klassieker op de planken

Wat gebeurt er als je enthousiaste toneelspelers uit de verschillende Leidse gezelschappen bij elkaar zet? Dat kun je zien op 27 en 28 januari in het Imperium theater, want dan treedt Toneelgroep Jonge Leidse op met de klassieker ‘Wankel Evenwicht’ van de Amerikaanse schrijver Edward Albee.

Het stuk is thrillerachtig spannend. Een ouder stel zit opgescheept met een zus en hun voor de vierde keer gescheiden dochter in een veel te klein huis, en dan komen er ook nog twee vrienden in een noodsituatie. In de woorden van regisseur Sigrid de Zwart: “Zo’n gezin waar van alles gebeurt is… maar we hebben het er even niet meer over, want laten we het maar gezellig houden.”

“Er ontstaan hilarische situaties, maar er zit ook heel veel diepgang in.” Vertelt acteur Freek Bouricius. “Je moet als acteur alles uit de kast halen om dit op toneel te zetten. Het vraag echt levenservaring om dit te kunnen spelen.” Sigrid de Zwart probeert tijdens de repetities te ontdekken wat voor lagen er allemaal in de teksten van Albee zitten. “En die ga je dan overtuigend op toneel zetten.” Albee zet je als kijker steeds op het verkeerde been. Het wordt volgens Freek en Sigrid voor het publiek een boeiende avond vol “herkenbare emoties en situaties”, en soms lekker gênant.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×