(Foto: Liselotte Rambonnet).

Paddenpatrouille zoekt vrijwilligers: 'Ervaring is niet nodig'

Paddenpatrouille KNNV Leiden is op zoek naar vrijwilligers die padden, kikkers en salamanders een handje willen helpen bij hun nachtelijke trektocht naar het water. Om te voorkomen dat de langzaamlopende amfibieën onderweg worden doodgereden, brengt de paddenpatrouille ze veilig naar de overkant. De groep is op acht plekken in Leiden en Leiderdorp actief en zoekt vrijwilligers.

In het voorjaar ontwaken de amfibieën uit hun winterslaap en lopen ze naar het dichtstbijzijnde water om zich daar voort te planten. “Vooral padden en salamanders worden vaak doodgereden op wegen en fietspaden, doordat ze in het donker op trek gaan en heel langzaam lopen”, vertelt organisator Angelique Valk.


Vrijwilliger Corné Hoff vertelt in De avond van Sleutelstad over de Paddenpatrouille.

De Paddenpatrouille zet de dieren met de hand over en houdt bij hoeveel padden, kikkers en salamanders er langskomen. Deze gegevens worden verzameld en geveN een belangrijk inzicht in de plaatselijke en landelijke populaties van de amfibieën in Nederland.

Ook voert de Paddenpatrouille overleg met de betreffende gemeentes over amfibievriendelijke inrichting van de openbare ruimte en planning van bepaalde werkzaamheden.

Nieuwe vrijwilligers kunnen zich online aanmelden. “Ervaring is niet nodig, inzet wel (ongeveer 1 avond per week, van half februari tot half april)”, meldt de organisatie. Vrijwilligers krijgen vooraf uitleg tijdens een van de instructieavonden.

Leiden Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×