Lijsterstraat 2 Leiden

Honderd jaar Vogelwijk, reden voor een boekje

De Vogelwijk bestaat honderd jaar en de Stichting Wijkcomité Vogelwijk vond dit een mooie aanleiding om de geschiedenis van dit deel van Leiden meer bekendheid te geven door de uitgave van een boekje.

Voor deze publicatie, gebaseerd op een eerdere uitgave uit 2010, heeft de redactie de geschiedenis van de wijk nader onderzocht en is men in archieven gedoken. Ook werden er nieuwe bronnen aangeboord en zijn mensen benaderd die interessante verhalen over de wijk konden vertellen. In het Sleutelstad-programma Cultuur071 vertelt Mark Peerdeman, een van de redacteuren, dat er met ‘Honderd jaar Vogelwijk, geschiedenis van een Leidse buurt’, een mooi en geactualiseerd boekje is ontstaan: “Met veel foto’s die het bekijken meer dan waard zijn.”

De Vogelwijk kent een lange en interessante geschiedenis, die is te herleiden tot ongeveer 5000 jaar geleden. Het boekje geeft een beeld van de historie over het ontstaan van het gebied en de bouw en groei van de wijk. “Dankzij de herinneringen van bewoners en oud-bewoners is er veel aandacht voor de verhalen over de wijk in de jaren dertig, de oorlogsjaren en de wederopbouw”, vertelt Peerdeman.

Boete
“De aanleiding voor deze uitgave was weliswaar het honderdjarig bestaan van de wijk, maar eigenlijk wilden we ook meer te weten komen over de verhalen van de (oud)bewoners over de wijk. Over hun kinderjaren toen ze met vriendjes en vriendinnetjes naar de speeltuin gingen en over de vele buurtwinkeltjes in met name de Merelstraat en Lijsterstraat. Verhalen over het dagelijks leven van gewone bewoners.” Zo vertelt Peerdeman hoe een ooit opgelegde boete voor door kinderen ‘illegaal’ gebouwde boomhutten de start was van de jaarlijkse opruimactie in het Bos van Bosman.

Tot slot beschrijft het boekje ook de meer recente ontwikkelingen, zoals de sloop en de bouw van Nieuweroord: Van landhuis via zusterflat tot een appartementencomplex.
“En vanzelfsprekend is er een hoofdstuk gewijd aan de Anna-kliniek, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de wijk.”

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×