(Foto: Robbert Beurse).

Verbouwing 'Ons Eiland' gereed: tijd voor een feestje

De verbouwing van het speeltuingebouw van speeltuinvereniging ‘Ons Eiland’ in de Zeeheldenbuurt is na een jaar afgerond. Burgemeester Henri Lenferink verricht zaterdag de officiële opening van het verbouwde speeltuingebouw en de al eerder vernieuwde speeltuin.

Het afgelopen jaar is het speeltuingebouw van binnen grondig onderhanden genomen. “Er is meer ruimte gecreëerd”, zegt bestuurslid Jessica Hilhorst. “Zo is de grote zaal gesplitst, zodat die door meerdere partijen gebruikt kan worden. En nu kan de peuterspeelzaal erbij in. Dat was een wens van ons allemaal. Naast de peuterspeelzaal is er nog een aparte zaal en hebben we een kantoortje.” In 2018 is de speeltuin zelf helemaal verbouwd. “Die is toen ook helemaal vernieuwd”, vertelt Hilhorst. “We kregen het toen financieel niet rond om het gebouw toen al mee te nemen.”

Opening 1954
Tijdens het opruimen van het gebouw voor de verbouwing werd een ‘filmblik’ gevonden. “Daarin zat een film van de opening van de speeltuin in 1954 door koningin Juliana”, vertelt Hilhorst. “We gaan een stukje van die film laten zien tijdens de opening van de vernieuwde speeltuin. Daarna wordt de film overgedragen aan Erfgoed Leiden.”

Sleutelstad verslaggever Robbert Beurse in gesprek met Jessica Hilhorst over de feestelijke heropening Speeltuin Zeeheldenbuurt

Buurtfunctie
Door de nieuwe indeling van het speeltuingebouw, met verschillende zaaltjes en een keuken, wordt het gebouw toegankelijk voor derden. Naast de inmiddels ingetrokken peuterspeelzaal gaat ook mboRijnland gebruik maken van het gebouw. “Ze komen met de opleiding Sociaal Werk. Met hun studenten komen ze hier twee dagen in de week”, zegt Hilhorst. “Die verzorgen hier voor hun opleiding en tegelijkertijd kunnen zij oefenen in het helpen met het vormgeven van een buurtfunctie van het gebouw.”

Ook Incluzio Leiden gaat gebruik maken van het speeltuingebouw. “We starten met een pilot die zich richt op ouderen en bewegen”, zegt Hilhorst. “Het verzorgen van activiteiten voor de buurt, zoals lunch, een kopje koffie en hulp met formulieren zijn zaken die we eigenlijk met Incluzio en mboRijnland vorm willen geven. En misschien komen daar nog nieuwe dingen uit. Er is ook een buurtbewoner die een paar keer per jaar wil komen koken. Gewoon voor de buurtjes, daar kan je dan voor een laag bedrag voor inschrijven.”

Opening 2023
Aanstaande zaterdag is de officiële opening door burgemeester Lenferink om 11.00 uur. Ook wordt de samenwerking met mboRijnland ondertekend. Daarna volgt de vertoning van de film uit 1954 van de allereerste opening. Vanaf 12.00 uur organiseert Technika 10 workshops voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. SPL verzorgt activiteiten voor kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar. De middag wordt afgesloten met een voorstelling van de Magic Theater Show.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×