(Video: Omroep West).

Oekraïners dansen elke zondag hun hoofd leeg

Van een afstandje ziet het er gek uit. Het is zondagavond, overal is het donker, alleen de kantine van de Leidse Atletiek Vereniging geeft licht en er klinkt opzwepende muziek. Binnen wordt er gedanst. Zo’n dertig vluchtelingen uit de Oekraïne lachen, springen en dansen onder leiding van een vrijwilliger uit de buurt. Van Pretty Woman tot aan knotsgekke Bollywood, alles komt voorbij en zorgt voor stralende gezichten. Natalija uit Oost Oekraïne heeft ook zo’n stralend gezicht. Als ze danst dan voelt ze, dat ze leeft. Als ik niets doe voel ik me depressief. “Hier op zondag kan ik mijn hoofd leeg maken en mijn lijf weer voelen.”

Sinds augustus vorig jaar wordt er hier elke zondag gedanst door een deel van de honderdtachtig Oekrainers, die worden opgevangen op de Houtlaan in Leiden. Marianne Reijnhoudt is een vrijwilliger uit de Raadsherenbuurt en is vorige zomer thee gaan drinken bij de Oekrainers en vroeg: ”Wat kunnen we voor jullie doen, wat zouden jullie willen doen?”. De Oekrainers wilden graag Nederlands en Engels gaan leren, hardlopen en ook wilden ze dansen. De mensen uit de Raadsherenbuurt in Leiden hebben vrijwilligers benaderd en nu wordt er door de vluchtelingen uit de Oekraine op allerlei plekken activiteiten georganiseerd onder leiding van Leidse vrijwilligers.

Hoofd
Het dansen op de zondag is populair. Voor de dansleraar Serdar van Stichting, Dans voor Mij, was het in het begin hard werken om iedereen los te krijgen. ”Bij het dansen moet je uit je hoofd en in je lichaam. Je moet alles loslaten en je laten leiden door de muziek. Even geen negativiteit, niet denken aan nare dingen, maar voelen.” Het enthousiame bij het dansen spat er van af. Het zijn voornamelijk vrouwen, die meedansen en voor hen is het de manier om even alles te vergeten. Geen oorlog, niet piekeren over de toekomst, maar voelen, dat je leeft. Eigenlijk zou iedereen dit moeten doen. Uit je hoofd, in je lijf en dansen!

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×