Hoogheemraadschap wil zes jaar door met dijkgraaf

De verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland, zo heet het algemeen bestuur daar, wil graag verder met dijkgraaf Rogier van der Sande. Het voorstel om de termijn met zes jaar te verlengen gaat nu naar het college van Gedeputeerde Staten van de provincies Noord- en Zuid-Holland. Van der Sande begon eind augustus 2017 in die functie.

Volgens Rijnland slaagt Van der Sande er goed in om het water op de kaart te zetten in deze tijd waarin het een belangrijke rol speelt bij de inrichting van een klimaatbestendige leefomgeving. “Net als ik heeft hij passie voor het werk van de waterschappen. Hij kijkt vooruit, door de bril van kinderen en kleinkinderen, heeft oog voor de medewerkers van Rijnland, maar ook voor wie we het allemaal doen: onze inwoners, ondernemers en organisaties”, zegt secretaris-algemeen directeur Mariel Middendorp. Ze noemt hem een echt boegbeeld voor de organisatie.

Van der Sande wordt door Rijnland omschreven als een ervaren bestuurder met veel kennis van de regio. Hij was voorheen gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Voorafgaand aan zijn werk als provinciebestuurder was hij onder meer wethouder in zijn woonplaats Leiden. Hans Demoed, voorzitter van de vertrouwenscommissie en lid van de verenigde vergadering noemt dat belangrijk voor de functie dijkgraaf. “Maar minstens zo belangrijk is samenwerken. Rogier van der Sande is goed zichtbaar, heeft een groot netwerk en kan uitermate goed mensen met elkaar verbinden. Ik heb vertrouwen in de komende jaren, gezien de ambities van Rogier en de actievere rol die Rijnland tijdens zijn eerste termijn heeft verkregen.”

Ambt dijkgraaf
Voor 1857 fungeerde de dijkgraaf als een officier van justitie. De dijkgraaf voerde het recht en zorgde ervoor dat de vonnissen die de hoogheemraden uitspraken, uitgevoerd werden. Tegenwoordig treedt de dijkgraaf op als voorzitter van het dagelijks en algemeen bestuur. De meest actuele uitdaging is de enorme invloed van de wereldwijde klimaatverandering op ons  kwetsbare gebied aan de Noordzee. “Denk maar aan de droge zomers van afgelopen jaren en daarnaast de gevolgen van de zeespiegelstijging en de invloed van extreem weer met piekbuien en stormen. Aanpassen aan veranderende omstandigheden horen bij het waterschap en bij de rol van dijkgraaf.”

​​​​​​​De eerste ambtsperiode van dijkgraaf Rogier van der Sande loopt 1 september 2023 af. Conform de Waterschapswet stelt de verenigde vergadering van Rijnland aan Gedeputeerde Staten van de provincie Noord- en Zuid-Holland voor om daar een nieuwe ambtsperiode aan toe te voegen. Gedeputeerde Staten stuurt dat voorstel voorzien van hun eigen opmerkingen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het voorstel gaat daarna naar de Koning en als die akkoord is zal Commissaris van de Koning Jaap Smit dijkgraaf Rogier van der Sande opnieuw beëdigen. De benoeming vindt plaats bij Koninklijk Besluit voor de duur van zes jaar.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×