(Archieffoto: Regio15).

Anderhalf jaar cel en tbs geëist tegen overvaller avondwinkel

De rechtbank in Den Haag heeft woensdag een gevangenisstraf van anderhalf jaar en tbs geëist tegen een nu 26-jarige Leidenaar die in 2021 op klaarlichte dag avondwinkel ‘Rembrandt’ in  de Breestraat overviel. Geldproblemen brachten de dader tot zijn actie, zo verklaarde hij voor de rechter: “Ik had geen andere keuze om mijn schuldeisers te kunnen betalen.”

Het was aan het begin van de middag toen de verdachte op 15 november 2021 avondwinkel Rembrandt in de Breestraat binnenging. Hij dacht dat er wel wat te halen viel. Het geld was bedoeld om zijn schuldeiser even zoet te houden. “Ik had een schuld van anderhalve ton. Welke keuze had ik?”, vroeg hij zich vertwijfeld af tijdens de behandeling van zijn zaak. “Ik kreeg geen uitkering en had geen werk. Ik wilde het geld hebben zodat ik even van het gezeik af was.”

Maar het liep iets anders dan hij zelf had verwacht. De eigenaar gaf hem niet het geld waar hij om vroeg. “Ik ging ervanuit dat hij mee zou werken. Maar hij pakte me vast.” Vervolgens sloeg de man de avondwinkelier een paar keer met zijn vuist in het gezicht. “Hij wilde me maar niet loslaten. Mensen hadden het door dat er iets aan de hand was, dus ik moest weg.”

Schuld
De Leidenaar zag zijn daad niet als een overval. “Dan denk je aan mensen met wapens.” Zelf had de man overigens wel een mes in zijn mouw verstopt. “Dat was een boterhammesje”, zei hij. “Daarmee wilde ik dreigen als ik geen geld kreeg. Maar zover kwam het nooit. Het viel al eerder op de grond.” De man vond het wel vervelend hoe het was gelopen. “Ik kan me inleven hoe het slachtoffer zich heeft gevoeld. Maar ik had geen keuze. Anders zouden ze naar mijn broertje of zusje gaan. Ze waren echt in mijn nek aan het hijgen. Ik moest aan geld komen. Inmiddels is mijn schuld nog hoger geworden.”

Liquideren
De rechter was benieuwd of de man weer winkels zou gaan overvallen zodra hij vrijkomt. De verdachte gaf aan dat hij niet verwachtte binnenkort op vrije voeten te komen. “Ik kijk dan ook niet uit naar de dag dat ik vrijkom. Ze kunnen nu niks van me pakken. Ik kijk uit naar de dag dat in het nieuws komt dat die Turken zijn doodgeschoten.” Zelf zou hij dat echter niet doen, zo verzekerde de Leidenaar bij de rechter. “Ik heb geen geld om iemand te laten liquideren.” Hij hoopte dat de rechters hem tbs opleggen, zodat hij geholpen kan worden. “Ik zit al een tijd vast, maar ik heb nog steeds geen hulp gekregen. Het gaat niet goed in mijn hoofd.”

Angstaanjagend
Volgens de officier van justitie ziet de verdachte de gevolgen van zijn daden niet in. “Hij heeft zich enkel laten leiden door de behoefte aan geld. Terwijl het angstaanjagend was voor de winkeleigenaar. Het heeft grote impact op hem gehad. Ook was het niet slechts een mesje. Het had een lemmet van elf centimeter lang.” De eis: een onvoorwaardelijke celstraf en tbs met voorwaarden. De advocaat van de Leidenaar vroeg de rechter om zijn cliënt inderdaad ook tbs op te leggen. “Deze actie was een schreeuw om hulp. Hij heeft al meerdere keren aangegeven dat hij geholpen wil worden. Hij is gemotiveerd om mee te werken aan verschillende voorwaarden.” Wel vroeg ze de rechters hem geen celstraf op te leggen, omdat de verdachte al elf maanden vastzit.

De uitspraak is op 8 februari.

112 Sleutelstad Leiden Overval op avondwinkel Rembrandt


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×