Bekend is hij niet, maar heel veel mensen zullen zijn tekeningen weleens gezien hebben. Bas Blankevoort werkte 30 jaar als wetenschappelijk tekenaar in Leiden voor het LUMC en voor Naturalis. Nu gaat hij met pensioen, maar uitgetekend is hij allerminst.
Over zijn vak praat hij graag. De wetenschap trok hem ook altijd al, maar uiteindelijk koos hij toch voor de kunstacademie en niet voor een universitaire studie. “Dat tekenen zit toch echt in me. En voor wetenschappelijke en anatomische tekeningen is het ook belangrijk dat je begrijpt waar je mee bezig bent. En je moet net als een chirurg hele fijne manuele vaardigheden hebben.”
Een bezoek aan de werkkamer van Bas Blankevoort is niet weggelegd voor diegenen die flauwvallen bij het zien van een anatomische tekening van het menselijk hart of schrikken van een insect. Het wemelt ervan. In de loop der jaren heeft Bas duizenden tekeningen gemaakt in samenwerking met artsen van het LUMC en voor de biologen van Naturalis. Hij tekende zo’n beetje ieder deel van het menselijk lichaam.
Libelle
Zijn vakgebied heeft al de nodige geschiedenis in de wetenschap. “Men is natuurlijk ooit begonnen met het heel nauwkeurig weergeven, en daar zitten heel veel details in. Die kunnen heel belangrijk zijn voor wetenschappers.” Als voorbeeld noemt Bas het achterlijf van libelles. “Die zijn allemaal verschillend en dat is wat een bioloog wil weten om de soort te kunnen herkennen.”
Lesmateriaal
“Bij Naturalis gebruiken ze mijn tekeningen bij wetenschappelijke publicaties en onderzoeksdoeleinden. En tegenwoordig werk ik veel voor tentoonstellingen en voor websites. Daar maak ik infografics voor. Bij de anatomische tekeningen is het anders. Daar worden de tekeningen gebruikt als lesmateriaal en voor onderzoeksvragen. Specialisten vragen dan bijvoorbeeld hoe ze een bepaalde operatie het beste in beeld kunnen brengen.”
Biologieboek
Volgens Bas is de kans dat mensen tekeningen gezien hebben best groot. “Ik heb bijvoorbeeld ook voor schoolboeken getekend. Hier heb ik bijvoorbeeld een boek voor 3 MAVO en hier zie je een dwarsdoorsnede van een regenworm. Ik vond dat allemaal bere-interessant.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907