(Foto's: Robbert Beurse en Linda Mooijman).

Zoeterwoude reikt sportprijzen uit, met touwtrekkers als verrassende winnaars

In café De Meester in Zoeterwoude-Dorp zijn vrijdagavond de sportverkiezingen gehouden. Voor de 32e keer maakte presentator en sportliefhebber Gerard van der Hoeven bekend wie een prijs verdienen voor hun prestaties als sportman, sportvrouw, ploeg, vereniging, vrijwilliger, talent of trainer. Voor het eerst werd ook een oeuvreprijs uitgereikt.

De sportprijzen van Zoeterwoude worden al 34 jaar uitgereikt op de laatste vrijdagavond in januari. Omdat de verkiezing, door corona, in 2021 en 2022 niet door ging, keek de jury naar de prestaties van de afgelopen drie jaar. Het was tevens de laatste keer dat Gerard van der Hoeven het evenement presenteerde.


Organisator en presentator Gerard van der Hoeven over de sportverkiezingen.

Talent
De eerste prijs van de avond is voor het sporttalent van Zoeterwoude. Medepresenator Tom van der Meer heeft direct een verrassing voor de twee genomineerden: voetballer Fenja van Dam en rugbyspeler Sjoerd Hoogeveen winnen gezamenlijk de prijs. De jury, bestaande uit Tessa de Wekker, Louk Sanders en Albert Bosman, kon niet kiezen en besloot dat de veertienjarige sporters allebei een beloning verdienen. Voetbaltalent Van Dam speelt sinds vorig jaar bij het MO16-team van Feyenoord. Hoogeveen is geselecteerd voor de U15-selectie en werd met DIOK tweede van Nederland.

Trainer
Edwin van Nierop mag zich de beste trainer van 2020, 2021 en 2022 noemen. Hij was de enige genomineerde in deze categorie. Onder leiding van Van Nierop werd het VR1 team van SJZ kampioen in de 4e klasse. Een compliment dat de trainer direct doorgeeft. “Ik voel mij natuurlijk vereerd, maar het kampioenschap is een prestatie van de dames, ik was alleen maar de coach”, zegt hij bescheiden. Na het ontvangen van de prijs maakt Van Nierop bekend dat dit seizoen zijn laatste als trainer is. “Ik vind het ook leuk om zelf een balletje te trappen. Op zaterdag zowel trainer als speler zijn valt niet te combineren. Daarom heb ik besloten om te stoppen om, zolang het nog kan, weer zelf te gaan voetballen.” Voetbalclub SJZ heeft een opvolger voor Van Nierop op het oog. De naam van deze persoon wordt later dit jaar bekend gemaakt.

Vrijwilliger
Ook voor de titel ‘Sportvrijwilliger’ was slechts één genomineerde. Aan de fractievoorzitter van VVD Zoeterwoude, Kitty de Lange-de Heiden, de eer om schaatsvrijwilliger Maria de Bont te belonen voor 21 jaar vrijwilligerswerk bij IJsclub Zoeterwoude. “Ze organiseert wedstrijden, zet zich regionaal en landelijk in voor de schaatssport en is jurylid, zelfs in het buitenland”, weet De Lange-De Heiden. Omdat De Bont aangaf liever niet in de schijnwerpers te staan, is de prijs in ontvangst genomen door IJsclub voorzitter Frank Captein.


Verslaggevers Linda Mooijman en Robbert Beurse in gesprek met enkele winnaars van de sportverkiezingen.

Vereniging
Ook de biljarters van Biljartvereniging Rijnegom werden verrast. Zij waren de enige genomineerde in de categorie ‘sportvereniging’ en mogen zich dan ook de beste sportvereniging van 2020, 2021 en 2022 in noemen. De club bestaat al 76 jaar. Na de verhuizing van Café Rijnegom naar De Eendenkooi verwachtte bestuurslid Jan Zandbergen dat het bergafwaarts zou gaan met het aantal leden. “Maar niets was minder waar. We hebben nu twee keer zoveel tafels staan als in het begin”, zegt hij. De secretaris deed direct een oproep voor nieuwe, vooral jonge, leden. “De gemiddelde leeftijd van onze spelers ligt boven de 70 jaar. We kunnen wel wat verjonging gebruiken.”

Sportvrouw
Om de prijs van beste sportvrouw streden marathonschaatsers Tjilde Bennis en Olin Verhoog en hardloper Liselotte van den Berg. Bennis en Verhoog waren tijdens de uitreiking in Oostenrijk waar ze meedoen aan het Open NK Marathonschaatsen op de Weissensee. Van den Berg was er wel en vertelde dat ze, sinds ze in de categorie 40+ valt, steeds meer prijzen wint. Zowel op de 10 kilometer als op de hele marathon werd de hardloper Nederlands kampioen. En ook bij de beruchte Zevenheuvelenloop kwam Van den Berg als eerste over de finish. Verhoog wist, zowel op de schaats als op skeelers, bij verschillende kampioenschappen een hoge positie op het scorebord te bereiken. Toch ging de prijs uiteindelijk naar Bennis. De marathonschaatser rijdt al een tijd mee op het hoogste niveau. “Vaak in dienst van anderen. Maar de laatste tijd mag ze voor zichzelf gaan”, vertelt de moeder van Bennis die de prijs voor haar dochter in ontvangst neemt.

Sportman
Voor de titel ‘Sportman van Zoeterwoude’ was slechts een persoon genomineerd. Roeier Gert-Jan van Doorn werd, net als bij de laatste verkiezing in 2020, uitroepen tot winnaar. Omdat hij de volgende ochtend vroeg een wedstrijd moest roeien nam zijn zus de prijs in ontvangst. Toproeier Van Doorn won verschillende nationale en internationale prijzen.

Oeuvreprijs
De 86-jarige Aad van der Velde kreeg een bijzondere prijs uitgereikt. “Deze man heeft als hoofdscheidsrechter van de grote internationale schaatswedstrijden veel betekent voor het shorttrack. En is ook nog eens als 60 jaar getrouwd met Ria”, grapt Van der Hoeven bij de uitreiking van de oeuvreprijs. In 1988 beleefde de oud scheidsrechter een bijzonder moment. “Mijn zoon Peter werd in 1988 als eerste Nederlander wereldkampioen shorttrack en won later dat jaar een gouden medaille op de Olympische Spelen”, deelt hij met het aanwezige publiek. Van der Hoeven voegt toe dat zoon Peter tijdens de eerste editie van de sportverkiezingen werd uitgeroepen tot sportman van het jaar. “En toen beloofde de jonge man al dat hij wereldkampioen zou worden.”

Wereldkampioen
De laatste prijs van de avond was voor de beste sportploeg. Zowel het JO19-1 team als de VR1 van SJZ mochten het podium betreden. Toch waren het de touwtrekkende dames uit Gelderswoude die er met de prijs vandoor gingen. De touwtrekkers uit het 75 inwoners tellende dorp dat bij Zoeterwoude hoort, werden al eerder Nederlands en zelfs wereldkampioen. “En de touwtrekkers willen weer wereldkampioen worden”, vertelt de trotse trainer Fritz Brandstatter.

Na 34 jaar en 32 sportverkiezingen vindt organisator en presentator Van der Hoeven het welletjes. “Voor mij was dit de laatste keer. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar het is tijd om te stoppen”, vertelt hij na afloop. De sportfanaat heeft er goede hoop op dat er een opvolger wordt gevonden. “Misschien in een andere vorm, maar het zou jammer zijn als dit mooie compliment voor alle sporters in Zoeterwoude verdwijnt.”

Maatschappij Sport Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×