Alliantie Burgers Voorschoten wil de ergste energielekken verhelpen in sociale huurwoningen. (Foto: Pixabay).

Alliantie Burgers Voorschoten in actie tegen energiearmoede: 'We willen 50 huizen aanpakken'

De energieprijzen rijzen de pan uit en vooral gezinnen in sociale huurwoningen komen daardoor in de problemen. Rob van Engelenburg van Alliantie Burgers Voorschoten (ABV) denkt dat het om honderden huizen in Voorschoten gaat. De alliantie komt in actie om de bewoners te helpen. “We gaan voor het laaghangend fruit. De ergste energielekken dichten.”

De aanpak richt zich op twee sporen, direct zaken verhelpen zoals tocht en warmteverlies door radiatorfolie en tochtstrippen en ook advies en tips geven hoe je energie kunt besparen. “Het is echt hands-on”, zegt Van Engelenburg. “We willen daarom ook niet wachten op de grote verduurzamingsprojecten van de woningbouwverenigingen en veel tijd steken in overleg, maar direct iets doen.”

Om goed beslagen ten ijs te komen is contact gezocht met andere organisaties: de werkgroep Infrarood Voorschoten, Huurdersbelangen Voorschoten en de woningcorporatie Rijnhart Wonen. De gemeente Voorschoten wilde in eerste instantie niet financieel bijspringen, maar na het interview kon Van Engelenburg melden dat de gemeente via de woningcorporatie een subsidie van 5000 euro zal geven.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Rob van Engelenburg van Alliantie Burgers Voorschoten over de actie tegen energiearmoede.

De werkgroep Infrarood Voorschoten heeft in tien zogenaamde referentiewoningen gekeken naar waar de meeste energie verloren gaat. “Dat kun je dan ook verwachten in de omliggende huizen”, zegt Van Engelenburg. “Vervolgens kijken we naar welke maatregelen we kunnen nemen om besparingen te realiseren.” Ze hebben in eerste instantie 50 huizen in het vizier.

De kosten voor materiaal zijn voor de woningcorporatie, in dit geval Rijnhart Wonen, bewoners zelf hoeven er niet voor te betalen. Verder is er inzet nodig van vrijwilligers om energielekken op te sporen. Van Engelenburg wil graag twee oproepen doen, enerzijds aan andere gemeentes en organisaties om ook dergelijk projecten op te zetten. “Het hoeft niet precies op de manier waarop wij het doen, maar op onze website is onze methode in te zien.”

En verder zijn ‘handige handjes’ ook altijd welkom om dit project van Alliantie Burgers Voorschoten verder te helpen. Aanmelden kan via de website van Alliantie Burgers Voorschoten.

 

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×