(Foto: Cool Little Kids).

Universiteit Leiden zoekt participanten voor onderzoek 'Cool Little Kids'

Universiteit Leiden is bezig met een onderzoeksproject naar kinderen tussen 3 en 6 jaar die vaak angstig of verlegen gedrag vertonen. Onder de naam ‘Cool Little Kids’ wordt onder meer onderzoek gedaan naar kinderen die lastig afscheid kunnen nemen, moeite hebben om zonder hun ouders te zijn, bang zijn om te gaan slapen of bijvoorbeeld bang zijn voor nieuwe situaties. Het onderzoek is gericht op de ouders van deze kinderen. Voor maart wordt nog gezocht naar ouders die willen deelnemen aan dit onderzoek.

“Het blijkt dat kinderen die iets meer verlegen en teruggetrokken zijn dan andere kinderen van dezelfde leeftijd een groter risico hebben op een angststoornis op latere leeftijd”, vertelt hoofdonderzoeker Nina Komrij. Naar aanleiding daarvan wordt nu onderzocht wat helpt om dit te voorkomen.

Twee programma’s
Het onderzoek wordt gedaan aan de hand van twee programma’s die met elkaar worden vergeleken. Het eerste programma is de oudertraining ‘Cool Little Kids’. Dit programma is al eerder ontwikkeld en onderzocht in Australië. “Daar is gebleken dat het heel erg goed werkt”, vertelt Komrij. “De training bestaat uit zes bijeenkomsten. Deze gaan over de vraag wat angst is en hoe ouders hun kinderen kunnen helpen om daar overheen te komen.”

Het andere programma is een boek. “Het boek is erop gericht om ouders te leren hoe zij hun verlegen of teruggetrokken kind kunnen helpen”, legt Komrij uit. “Ze leren bijvoorbeeld hoe ze het beste kunnen communiceren met hun kind.” De oudertraining wordt vergeleken met het boek. “Wij onderzoeken of de training beter werkt dan het boek, met andere woorden: of het nodig is om ouders een training aan te bieden”, zegt Komrij. “Dat weten we nu nog niet, daarom wordt het onderzocht. Het kan natuurlijk dat een ouder geen tijd heeft voor een training en dat het boek dan een goed alternatief is.”

Met een groot team wordt momenteel aan het onderzoek gewerkt. Zo helpen ook masterstudenten en verschillende organisaties mee. “Uiteindelijk hopen wij te bereiken dat er minder kinderen zijn die een angststoornis ontwikkelen in Nederland”, vertelt Komrij. “Daarnaast hopen wij dat het programma in heel het land wordt ingezet als blijkt dat het goed helpt. Zo zijn er dus eigenlijk twee doelen.”

Aanmelden
Momenteel wordt nog gezocht naar participanten voor de programma’s vanaf maart. Ouders van verlegen en teruggetrokken kinderen binnen de leeftijdsgroep van 3 tot 6 jaar oud kunnen zich aanmelden via de website van Universiteit Leiden.

Leiden Maatschappij Onderwijs Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×