Mohammad Al Ali heeft miljoenen kijkers op instagram. (Video: Omroep West).

Mohammad trekt miljoenen kijkers op Instagram

Mohammad Al Ali was twaalf jaar oud en woonde in een azc toen hij zijn eerste video maakte. Nu zijn we zeven jaar en duizenden video’s op Instagram en TikTok verder. Afgelopen maand bekeken ruim drie miljoen mensen zijn video’s, de afgelopen drie maanden waren het er in totaal zelfs 9,1 miljoen. “Dat is echt veel”, zegt Mohammad terwijl hij de statistieken van zijn Instagramkanaal bekijkt. De video’s zijn in het Arabisch en gaan over alledaagse gebeurtenissen. “Ik wil graag dat de mensen blij worden van mijn video’s.”

Het kamertje van Mohammad is klein en hij deelt het met zijn broertje. Gelukkig heeft hij voor het opnemen van zijn video’s niet veel ruimte nodig. De telefoon wordt tegen een paar boeken gezet zodat Mohammad goed in beeld is. “Ik schrijf er dan altijd nog een tekst bij en dan gaat hij online. Ik post elke dag wat. Meestal maak ik er een paar achter elkaar”, vertelt hij.

“Dit is mijn best bekeken video, hij heeft ruim 3 miljoen views. Deze video gaat over een situatie in de klas: als je stiekem aan het praten bent en je klasgenoot heeft ineens een rare lach en iedereen schrikt daarvan. Ik denk dat de video’s het zo goed doen, omdat veel mensen de grappen herkennen. Veel mensen hebben de dingen die je in mijn video’s ziet ook wel eens meegemaakt.” Hij verzint alles zelf. “Meestal als ik in de trein zit.”

Raketten
Mohammad was acht jaar oud toen zijn ouders besloten dat hun thuisland Syrië niet meer veilig was. Via Turkije is de familie Al Ali in Nederland gekomen. “Ik vond de eerste jaren in Nederland erg moeilijk, ik was depressief. Ik sprak de taal niet, het was koud, ik moest heel erg wennen.”

Hun huis is Syrië bestaat niet meer. De moeder van Mohammad laat een foto zien van hun dorp. “Het complete dorp is weg, er is niets meer van over”, zegt ze. Tot de oorlog begon had Mohammad een heerlijke jeugd. “Ik mis mijn huis in Syrië, ik was daar gelukkig, maar het was ook de plek waar ik de raketten hoorde overvliegen en de bommen hoorde vallen. Daarom wil ik denk ik zo graag video’s maken waar mensen blij van worden, ze moeten een positief gevoel krijgen. Dat heb ik namelijk gemist toen ik jong was.”

Egypte
Doordat alle video’s van Mohammad in het Arabisch zijn, heeft hij kijkers van over de hele wereld. “Op dit moment kijken er vooral veel mensen uit Iran, Egypte en Saoedi-Arabië. Op mijn kanaal kan ik bekijken welke landen in de top vijf staan qua kijkers. Ik wil graag nog veel meer volgers krijgen. Ik denk dat dat ook wel gaat lukken, mensen vinden het eenmaal leuk wat ik maak.”

Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×