(Foto: Chris de Waard).

PvdA dient wensenlijstje in voor toekomst BplusC

De PvdA Leiden wil graag dat BplusC het landelijke concept ‘Bibliotheek op School‘ (BoS) omarmt. In dat programma zorgt de bibliotheek voor een uitnodigende leesomgeving op basisscholen en middelbare scholen.

Doel is het bevorderen van de leesvaardigheid van de Leidse jeugd en het vergroten van het plezier in lezen. “Wie op school meer leest, gaat dat thuis ook meer doen”, zo redeneren de Leidse PvdA-raadsleden Marc Newsome en Bo Lemmens.

Als de leerlingen op school meer lezen, helpt dat hen ook bij het leren en het beter begrijpen van teksten, meldt Bibliotheek op School op hun website. BoS is een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en de Stichting Lezen. De organisatie wil kinderen en jongeren niet alleen stimuleren om meer te lezen, maar hen ook leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games.

Proef
De PvdA-raadsleden willen graag dat BplusC een schoolbibliotheek gaat beheren waar het Leidse onderwijs zijn voordeel mee kan doen. “Dat zou echt een toevoeging zijn voor het Leidse onderwijs. “BplusC gaat binnenkort aan de slag met een beleidsplan voor de komende jaren. Als het aan de PvdA ligt, wordt het implementeren van Bibliotheek op School daarin opgenomen. Er zou als het aan de partij ligt al snel begonnen kunnen worden met een proef op enkele scholen in Leiden.

Boetes
Een ander punt dat door de PvdA wordt aangekaart in hun vragen aan het Leidse college van burgemeester en wethouders is het boetebeleid van BplusC. Steeds meer bibliotheken gaan ertoe over om de boetes voor het te laat terugbrengen van boeken af te schaffen. Dat zou wat de PvdA-raadsleden betreft ook in Leiden wel mogen. “Ook zonder de dwang van een boete, blijkt dat de meeste boeken uiteindelijk weer ingeleverd worden”, schrijven Newsome en Lemmens. BplusC liet vorige week overigens al aan Sleutelstad weten zo’n afschaffing te overwegen. In elk geval voor biebleden tot 18 jaar. De organisatie is nog aan het kijken waar het geld vandaan moet komen dat BplusC misloopt als er geen boetes meer worden geheven.

Boekverkoop
Een derde punt dat de PvdA-raadsleden in hun vragen aan de orde stellen, is het beleid van BplusC op het gebied van afgeschreven boeken. Bij sommige bibliotheken worden oude boeken of boeken waarvoor geen belangstelling meer is, verkocht en soms zelfs weggegooid. De PvdA zou liever zien dat ze een tweede leven krijgen door ze gratis weg te geven aan bijvoorbeeld verzorgingshuizen en peuterspeelzalen. Ook via de voedselbank of de Stichting Leergeld zouden de incourante boeken een weg kunnen vinden naar een nieuwe bestemming.

Cultuur Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×