(Foto: Chris de Waard).

SP Leiden zet vraagtekens bij extra investeringen in Aalmarktgebied

Alles bij elkaar heeft de gemeente Leiden al 24 miljoen euro in het Aalmarkt-project gestoken, en vorige week kwamen wethouder Fleur Spijker (economie) en centrummanager Gijs Holla met een nieuw plan, waarbij het gebied opnieuw op de schop gaat. Er wordt de komende jaren telkens voor enkele tonnen verspijkerd aan de kale stegen in het gebied.

De SP in Leiden heeft grote vraagtekens bij delen van het opgestelde ’20-puntenplan’ en wil ook aandacht voor de lokale economie buiten het centrum. Het plan om het marktgebied uit te breiden tot aan de Kippenbrug krijgt de handen bij SP-raadslid Thomas van Halm ook al niet op elkaar. “Het lijkt erop dat de markt hier niet goed in is meegenomen, want de mensen die wij hebben gesproken, wisten van niks.”

Dat laatste beaamt voorzitter Soufian El Marsse van de Leidse afdeling van de Vereniging voor Ambulante Handel. Hij heeft ook geen flauw idee waar de extra marktondernemers vandaan zouden moeten komen. “We hebben al moeite genoeg om de bestaande markt te vullen.” Hij krijgt meteen bijval van de bloemenboer die deze winderige woensdag op de Aalmarkt ook niet echt goede zaken doet. “De zaterdagen zijn wel goed qua omzet, maar wordt steeds met zoveel regeltjes geconfronteerd dat de lol er wel een beetje af gaat op deze manier.”

Raadslid Thomas van Halm vertelt waarom de SP-fractie nog veel vragen heeft bij het gepresenteerde 20-puntenplan.

Gaten
Ook El Marsse ziet dat het niet lekker loopt rond de centrummarkt. “Er vallen regelmatig gaten en als er een ondernemer wegvalt, is het heel moeilijk om een vervanger te vinden.” Het steekt de marktvoorzitter ook nog steeds dat de gemeente Leiden de marktmeester jaren terug verving door boa’s. “Het was vroeger echt veel beter geregeld.” Er zijn bijvoorbeeld ondernemers die nog steeds geen vaste vergunning hebben op de markt. Die krijgen elke week een dagvergunning, maar dat biedt ze geen zekerheid en ze staan daardoor ook niet altijd op dezelfde plek. Volgens El Marsse zijn er om die reden ook al kooplui vertrokken, omdat de elders wel de gewenste zekerheid krijgen.

Themamarkten
De proef met speciale themamarkten, waarmee het Centrummanagement Leiden wil experimenteren met een grotere markt, ziet het marktbestuur ook niet zitten. “Je krijgt er geen mensen voor. Zeker niet als de markt in de toekomst elke zaterdag tot aan de Kippenbrug moet doorlopen.”

Verplaatsing
De marktondernemers zijn bang dat het uitdraait op een verplaatsing van de markt richting de Kippenbrug. “Dan moeten wij straks weg ui het gebied rond de Nieuwe Rijn, Botermarkt en Aalmarkt en krijgt de horeca ruim baan voor grotere terrassen die nu niet uitgezet kunnen worden omdat er twee keer per week ook marktkramen moeten staan. Het marktbestuur heeft zelfs gehoord van horecabedrijven die zich de afgelopen jaren in het gebied hebben gevestigd, gehoord dat hen een terras is beloofd.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×