(Foto's: Chris de Waard).

Leiden steekt opnieuw tonnen in Aalmarktgebied

Het gebied rond het water van de Nieuwe Rijn moet een economische impuls krijgen, want zoals het nu gaat, gaat het niet goed. Met die alarmerende boodschap klopte centrummanager Gijs Holla enige tijd geleden aan bij de gemeente Leiden. Hij vond een gewillig oor bij wethouder Fleur Spijker en vandaag werd een convenant getekend waarin wordt afgesproken dat de komende tijd een hele serie acties in gang wordt gezet.

“Om het Aalmarktgebied af te maken”, zegt Holla. Hij wil de aanleg van de Catharinasteeg geen mislukking noemen, maar feit is wel dat een groot deel van de panden na jaren nog steeds of weer leeg staat. Bedrijven willen wel op de kop van de steeg zitten, maar niet in de steeg zelf. Ook blijken de beschikbare winkelruimtes niet in overeenstemming met de vraag van het bedrijfsleven. “De bedrijven die zich hier willen vestigen, vinden de ruimtes te groot of te klein. “We gaan daarom kijken of we er kleinere units van kunnen maken”, zegt vestigingsadviseur Sofie Dijkhuizen van het Centrummanagement Leiden.

De nieuwe winkelsteeg werd in november 2017 na een enorme renovatie van de omliggende panden feestelijk geopend. De steeg, waarvoor aan de Breestraat een pand werd gesloopt, moest samen met de Catharinabrug het missende stuk gaan vormen in het winkelrondje dat Leiden zo graag wilde realiseren in het kernwinkelgebied. Ook de verbouwing aan de overkant waar een aantal panden werd gesloopt voor de grote winkel van Zara hoorde bij dat project.

Wethouder Fleur Spijker (economie) en centrummanager Gijs Holla hebben maandag een convenant ondertekend voor het actieplan lokale economie.

Actieplan
Die concentratie van de winkels heeft deels goed uitgepakt. Het laatste deel van de Haarlemmerstraat werd daarvoor afgeschaald van winkelstraat naar een mix van wonen en dienstverlening. Maar het Aalmarktgebied blijft lastig. Dat bleek enkele jaren geleden eigenlijk al met eerst het faillissement van V&D en later Hudson’s Bay. Ook Via Mio hield het niet vol in de Catharinasteeg en sleepte restaurant Moskou at Sea dat in het voormalige LVC-pand zat in het voorjaar van 2019 mee in de val.

Om het tij te keren zijn nu de eerste afspraken gemaakt over een ‘actieplan lokale economie’. Daarbij worden onder meer maatregelen genomen om de kwaliteit van de stegen in het gebied te verbeteren. Die Catharinasteeg is nu veel te veel versteend en wordt ondanks een verbod door veel fietsers als doorsteekje gebruikt. “Er moet veel meer groen bij, en misschien wat meer terrassen”, somt wethouder Spijker op. Als het aan Gijs Holla ligt, komt er ook een opstaande rand in het midden van de steeg. Om de fietsers te weren. Ook de Vrouwensteeg en de Pieterskerk-Choorsteeg krijgen een upgrade.

Markt
Onderdeel van de nieuwe plannen is ook het uitbreiden van het marktgebied tot aan de Kippenbrug. Er wordt begonnen met een aantal themamarkten op zaterdagen om in praktijk te zien hoe het uitpakt. Bij succes kan ook de reguliere markt groter worden. Daarvoor moeten dan wel extra markthandelaren gevonden worden, want na een aantal crises is daaraan nu een gebrek.

Een laatste punt waar met name het Centrummanagement Leiden extra op wil inzetten, is leegstandsbestrijding. Daarvoor worden gewenste bedrijfsformules benaderd en in samenspraak met de pandeigenaren wordt gekeken wat nodig is voor bedrijven om zich in het gebied te vestigen.

Gastvrij
De hele Leidse binnenstad moet de komende jaren sowieso steeds aantrekkelijker worden. En beter bereikbaar. Het ophogen van de Haarlemmerstraatparkeergarage moet daarbij helpen, net als de oplevering van fietsenstallingen bij de Hooglandse Kerk en onder de nieuwe Albert Heijn die aan de Breestraat komt. Onder het Hof van Zürloh dat in aanbouw is. Ook meer en grotere terrassen en extra openbare toiletten staan in de plannen.

Economie Leiden Catharinasteeg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×