Fonds 1818 ondersteunt de Energiefixers071. (Foto: Energiefixers071).

Fonds 1818 doneert bijna 900.000 euro aan Leidse projecten

Het regionale vermogensfonds Fonds 1818 heeft vorig jaar in Leiden en achttien andere gemeenten 10,2 miljoen euro verdeeld. In Leiden steunde het fonds 97 projecten met een totaalbedrag van 889.757 euro.

In 2022 ging een deel van het totale budget naar tijdelijke en speciale acties. “We hebben aan organisaties die het dichtst bij ons staan en die we in de afgelopen jaren al steunden, deze winter aangeboden een deel van hun extra energiekosten te betalen”, vertelt Sanne ten Bokkel Huinink, directeur van Fonds 1818. “Ook maken we het deze maanden mogelijk dat een groot aantal buurt- en wijkorganisaties hun gebouwen kunnen opknappen en verduurzamen.

Eén van de vele Leidse locaties die hier gebruik van maakt, is Huis van de Buurt Matilo van welzijnsorganisatie Incluzio. “Zo houden de organisaties zich hopelijk staande, vinden zij de oplossingen om op eigen kracht verder te gaan én kunnen zij hun energie blijven steken in al die mooie projecten die wij zo graag steunen met donaties.”

Ook de Energiefixers071 hebben een donatie van Fonds 1818 ontvangen. Ze gaan langs bij tweehonderd huishoudens van woningcorporatie Ons Doel in Leiden-Zuidwest om te vragen of ze hulp kunnen gebruiken bij het duurzamer maken van hun huurwoning.

Twee parels
Fonds 1818 steunt in Leiden bijna honderd projecten bínnen het reguliere donatiebeleid. “Toch plaatsen we graag de schijnwerpers op twee parels uit 2022”, licht Ten Bokkel Huinink toe. “Dit zijn Stichting Beschermde Wieg 57 en Stichting Cultuureducatiegroep. De eerste helpt moeders en hun pasgeborenen uit Leiden en omgeving wanneer zij in nood verkeren met het project ‘Hulp aan zorgmijdende zwangere vrouwen'”.

De tweede uitgelichte parel is Stichting Cultuureducatiegroep. “Deze organisatie stimuleert kinderen met sociaaleconomische achterstanden. Het project ‘Verwonder om de hoek’ laat de basisschoolleerlingen op school, thuis, in de wijk en bij educatieve instellingen aan de slag gaan met cultuur, natuur, wetenschap, techniek en duurzaamheid”, zegt Ten Bokkel Huinink. “Het doel van de organisatie is om kinderen geïnteresseerd te krijgen, en te houden, voor de verschillende kennisgebieden, waardoor hun ontwikkelkansen worden versneld en hun leefwereld vergroot,” vertelt Murat Aslancik, projectadviseur van Fonds 1818 voor Leiden.

Projecten in 2023
Voor dit jaar heeft Fonds 1818 een donatiebudget voor de hele regio van 10,7 miljoen euro beschikbaar. In het komende jaar blijft Fonds 1818 alert op actuele behoeften. “Maar onze medewerkers kijken vooral heel erg uit naar alle plannen die Leiden en de andere achttien gemeenten in de fondsregio mooier maken”, zegt Sanne ten Bokkel Huinink. “Alle projecten voor een socialer, groener en inclusiever Leiden zijn natuurlijk van harte welkom. Maar ik zou in het bijzonder groepjes enthousiaste buurtbewoners willen oproepen om geld aan te vragen voor hun initiatieven. Met een klein project kun je al een groot verschil maken voor je buurt. Daaraan leveren wij heel graag onze bijdragen.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×