(Foto's: Keep them warm).

Leidse studenten brengen hulpgoederen naar Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is bijna een jaar aan de gang en het einde lijkt nog niet in zicht. Terwijl de oorlog voortduurt, blijven verschillende hulpinitiatieven de kop opsteken. De Leidse studentenorganisatie ‘Keep Them Warm’ voelt zich geroepen om Oekraïense vluchtelingen bij de grens met Polen te ondersteunen en een vorm van warmte aan te bieden. Volgens vrijwilliger Martien Bruintjes blijven deze initiatieven belangrijk en noodzakelijk: ”Alle beetjes helpen.”

”Als je ziet wat er op het nieuws gebeurt, dan wil je graag mensen helpen en daar persoonlijk je steentje aan bijdragen. Langzamerhand hopen we met de organisatie systematisch dit te kunnen doen. We zijn afgelopen week net teruggekomen, maar als je daar bent, weet je gelijk weer waar je het voor doet. Het is en blijft hoe dan ook heftig, en er blijven mensen die vluchten uit Oekraïne en klaar staan met hun spullen bij de grens om opgehaald te worden”, aldus Bruintjes.

Martien Bruintjes in gesprek met Joyce tijdens De avond met Robbert. 

Dankbaar
De organisatie vertrekt met bussen vol hulpmiddelen als tampons, conservenblikken en zwangerschapstesten naar de grens. Als ze terugkeren naar Nederland doen ze dat niet alleen, maar nemen ze ook vluchtelingen mee. Volgens Bruintjes is dat iets wat hij de rest van zijn leven met zich mee zal nemen: ”Het is heel bijzonder om zoiets mee te maken, en buiten alles is het echt dankbaar werk. We hadden afgelopen keer drie bussen mee terug met personen er in, twee bussen met families en in mijn bus zaten vier vrouwen. Eén van de families kwam uit Marioepol, een zwaar gebombardeerde stad in Oekraïne. De familie is al zeven keer verhuisd. Die zeiden ook, het is alsof de bommen ons achtervolgen. Je hoort allemaal van dit soort verhalen, wat het allemaal heel speciaal maakt.”

Als je wil helpen, valt er volgens Bruintjes genoeg te doen wat ook op kleinschalig niveau kan: ”Het verbaast je hoe groot het hart is van sommige mensen. Wij krijgen bijvoorbeeld veel producten van een mevrouw uit Apeldoorn, en zo zijn er meerdere individuen die helpen aan de hand van donaties. Er zijn heel veel mensen die willen helpen, maar niet altijd weten hoe ze dat moeten doen. Wij hebben een lijst met producten op onze website die altijd welkom zijn, maar bovenal hebben wij geld nodig om die kant op te rijden. Ook kun je je altijd aanmelden als vrijwilliger.”

Om te helpen of te doneren staat er meer informatie op de Instagrampagina of de website.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×