Gemeente laat onderzoek uitvoeren naar duurzamere drijvende ijsbaan

Er wordt binnenkort een onderzoekje uitgevoerd naar een duurzamere manier om de drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn neer te leggen. De gemeente antwoordt dat op vragen die GroenLinks-raadslid Rosie van Peijpe in december stelde. Ze vroeg zich daarbij af of er niet beter op kunstijs geschaatst kan worden. Dat hoeft niet gekoeld te worden en zou daardoor veel energie kunnen besparen.

De gemeente noemt het verduurzamen van evenementen een belangrijk onderdeel van het Leidse duurzaamheidsbeleid. “De eigenaar en organisator van de ijsbaan, de Stichting Sport in Beeld, heeft zich in 2022 al ingezet om de ijsbaan te verduurzamen”, zo schrijft het college. “Er worden geen fossiel gestookte generatoren gebruikt. De koelinstallatie van de ijsbaan draait op het groene stroomnetwerk van de gemeente.”

Ook wordt de ijsbaan volgens de gemeente ‘op efficiënte wijze gekoeld’ met een energiezuinig systeem en duurzaam verlicht met LED-verlichting. De houten bebouwing komt van een Leids bedrijf en wordt als bouwpakket hergebruikt. Dat hout is bovendien FSC gecertificeerd.

In de quickscan die de gemeente laat uitvoeren, wordt gekeken of de ijsbaan nog duurzamer kan worden. Onder andere het schaatsen op kunststofplaten wordt daarbij vergeleken met echt ijs.

Leiden Sport IJsbaan Nieuwe Rijn


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×