Foto: Chris de Waard).

Naturalis stopt samenwerking met Shell: 'Ze doen te weinig tegen klimaatverandering'

Naturalis stopt de samenwerking met Shell en andere bedrijven in de fossiele industrie en de luchtvaartsector. Shell zet volgens het museum te weinig stappen in de energietransitie. “We willen niet langer legitimiteit geven aan hun beperkte inzet in de klimaatopgave“, laat een woordvoerder weten.

Het stoppen van dit soort samenwerkingen, zorgt er volgens Naturalis voor dat zij mogelijk onderzoeksgeld mislopen. “Dat gaat om geld van zowel bedrijven als overheidsgeld voor gezamenlijk onderzoek”, legt een woordvoerder van Naturalis Biodiversity Center uit. “Dat geld van Shell zou goed zijn voor één á twee onderzoeksbanen, die nu dus niet ingevuld kunnen worden.

De samenwerking wordt gestopt, omdat het museum vindt dat bedrijven zoals Shell niet genoeg bezig zijn met de energietransitie. De industrie zou volgens het museum veel meer kunnen én moeten doen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Projecten stilgelegd, onderzoekers weg
Naturalis vindt het maatschappelijk belang en de urgente roep om duurzaam beleid belangrijker dan de financiële bijdragen. Het museum stopt overigens niet alleen de samenwerking met Shell. “Ons beleid is in die zin breed en we stoppen dus met samenwerken met de gehele luchtvaartsector en fossiele industrie”, laat een woordvoerder weten.

Het onderzoek naar biodiversiteit op zonneparken van Shell is daarom per 1 januari beëindigd. Bij dat project werd de insectendiversiteit onderzocht op een windmolenpark van Shell in Moerdijk. “Dat is een onderzoeksproject dat nu dus gaat plaatsvinden zonder inbreng van Naturalis.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×