(Video: Omroep West).

Herten verdwijnen uit Leidse Hout: 'Echt belachelijk'

Voor het hek bij het hertenkamp in de Leidse Hout staan een paar vrouwen. Het enige mannetjesdamhert is overleden en er is besloten om geen nieuw mannetje meer tussen de vrouwtjes te plaatsen. Er mogen geen jonge hertjes meer geboren worden, omdat er een uitsterfbeleid geldt. Volgens de dames is dat mishandeling. “Echt belachelijk. Zij hebben toch ook behoeftes.”

Het kabinet wil vóór 2024 een nieuwe huis- en hobbydierenlijst ingevoerd hebben. Op die lijst staan de zoogdieren die recreatief gehouden mogen worden in ons land. En het damhert staat niet meer op die lijst. Een adviescollege van onafhankelijke wetenschappers heeft dat beoordeeld. Zij hebben gekeken naar het welzijn van de dieren en naar het risico dat het houden van de dieren vormt voor de veiligheid van mensen.

Langs het hek van het hertenkamp in Leiden is weinig begrip voor die beslissing. “Ik snap niet waarom een hert achter een hek gevaarlijk is”, zegt een man een met hond.

David Brandwijk is operationeel manager van de kinderboerderij. Hij snapt het onbegrip van de mensen, maar weet ook dat de herten gevaarlijk kunnen zijn. “Het is een vluchtdier en als hij op de vlucht slaat, kan hij hoge sprongen maken. Dat kan gevaarlijk zijn voor de mens.” De man met de hond vindt bokkende of vechtende geiten een stuk gevaarlijker. “Ik begrijp het niet”, zegt hij. “Want de herten zitten ook nog eens achter een hek.”

Als de beheerder van het kamp het hek ingaat, kruipen de vrouwelijke damherten dicht tegen elkaar aan. Ze zijn alert, elk moment houden ze oogcontact met de indringer. De dieren zijn geboren in het hertenkamp en toch blijven ze schichtige wilde dieren.

Brandwijk en zijn medewerkers zullen wel even moeten wennen als er over tien of vijftien jaar geen herten meer zijn. Het hertenkamp van de Leidse Hout bestaat al 88 jaar en is een bekende plek in Leiden.

Geiten
Er is nu dus een uitsterfbeleid, maar de herten in Leiden kunnen in gevangenschap nog wel vijftien jaar leven. “In de verre toekomst zie ik dat er hier in de Leidse Hout bijvoorbeeld geiten, schapen en koeien zullen rondlopen”, vertelt David Brandwijk.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×