Alle Voorschotense leerlingen hebben voortaan recht op vervoer naar het speciaal (basis)onderwijs in Leiden en Leidschendam. (Foto: Chris de Waard).

Voorschoten rekt regels leerlingenvervoer voor speciaal onderwijs op

Voortaan kunnen meer Voorschotense leerlingen die op het speciaal onderwijs zitten gebruikmaken van leerlingenvervoer. Een voorstel dat GroenLinks indiende samen met de overige oppositiepartijen werd uiteindelijk gesteund door de hele gemeenteraad.

In het voorstel wordt leerlingenvervoer mogelijk gemaakt vanaf een afstand van twee kilometer tussen het huisadres en de school. Dat was zes kilometer. Hierdoor kunnen alle kinderen uit Voorschoten gebruikmaken van leerlingenvervoer naar scholen voor speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs in Leiden en Leidschendam. In Voorschoten zijn die scholen er niet. Momenteel maken 53 leerlingen gebruik van dit leerlingenvervoer.

De Voorschotense gemeenteraad boog zich afgelopen donderdag over de nieuwe verordening voor het leerlingenvervoer. “Dat was voor ons aanleiding om aandacht te vragen voor de kinderen die nu naar het speciaal basisonderwijs (basisonderwijs met speciale voorzieningen) of het speciaal onderwijs (voor kinderen met een beperking chronische ziekte of stoornis) gaan. We wilden dat deze leerlingen eerder in aanmerking komen voor leerlingenvervoer dan tot nu toe het geval is”, zegt GroenLinks-raadslid Paul ’t Lam: “Er zijn gezinnen waar een kind niet naar het reguliere basisonderwijs in Voorschoten kan en dus buiten ons dorp onderwijs moet krijgen. Voor deze kinderen is onder andere het leerlingenvervoer in het leven geroepen zodat zij naar deze scholen gebracht worden.”

De afstand naar school die deze kinderen moeten afleggen is groter dan die voor kinderen die naar één van de Voorschotense basisscholen in de buurt kunnen gaan. Omdat de gemeente alleen leerlingenvervoer toestaat bij een afstand van zes kilometer of meer, zijn niet alle kinderen die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan, verzekerd van dat leerlingenvervoer. “Een aantal kinderen zit net onder die afstandsgrens en GroenLinks vindt dat ook zij in aanmerking zouden moeten komen voor dit type leerlingenvervoer”, zegt ’t Lam die blij is met de raadsbrede steun voor zijn voorstel. “Hier is ook geen sprake van een vrijwillige keuze voor een school. Deze ouders worden extra belast door de dagelijkse reistijd van hun kind. Zeker in combinatie met werk en vaak ook het reguliere basisonderwijs van andere kinderen in het gezin.”

Onderwijs Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×