Het 'rode touwenplein' wordt bebouwd. De speeltoestellen en de voetbalkooi verhuizen naar het nieuwe Park de Zwijger. (Foto: Chris de Waard).

Leiden steekt 75 miljoen euro in aanleg Park de Zwijger op overkapte Willem de Zwijgerlaan

Leiden gaat de komende jaren 75 miljoen euro investeren in Leiden Noord. Het geld gaat naar de herinrichting van het gebied tussen de Kooilaan en de kruising Sumatrastraat, IJsselmeerlaan, Willem de Zwijgerlaan. Ook woningcorporaties Ons Doel en De Sleutels investeren in totaal tientallen miljoenen in het gebied waar 800 woningen worden toegevoegd.

De werkzaamheden gaan in 2024 van start. Dat moet ook wel, anders loopt de gemeente miljoenen aan subsidie mis die de rijksoverheid beschikbaar stelt voor de versnelling van de bouw van nieuwe woningen.

De Willem de Zwijgerlaan gaat op de schop en wordt onderdeel van de Leidse Ring Noord. De weg wordt tussen de Kooilaan en de IJsselmeerlaan verdiept en krijgt een overkapping. Daarop komt een groen park, waar alleen langzaam verkeer en voetgangers welkom zijn. Ook verhuist de voetbalkooi van het ‘rode touwenplein’ op de hoek van de Sumatrastraat en de Antillenstraat naar dat nieuwe Park de Zwijger.

De wethouders Julius Terpstra (bouwen) en Ashley North (verkeer) geven een toelichting op het plan dat het college nu heeft vastgesteld.

Kooilaan
Om het nieuwe gebied aan de Merenwijkkant van de Willem de Zwijgerlaan te ontsluiten, wordt de Kooilaan doorgetrokken. Die ‘Verlengde Kooilaan’ loopt vanaf de rotonde rechtdoor naar het Joop Vervoornpad en dan rechtsaf naar de IJsselmeerlaan.

Tuin
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar liet ook burgerinitiatief ‘Heel Noord, Een Tuin’ van zich horen. Met een tienpuntenplan wilden ze de plannen bijsturen. “We hebben enkele aanbevelingen overgenomen, maar niet alle”, zeggen de twee wethouders. “We hebben niet onbeperkt tijd en geld en moeten nu ook gewoon echt aan de slag. Dat is belangrijk voor duizenden mensen in Noord die nu in verouderde huizen wonen.”

Besluitvorming
De plannen worden al snel aan de Leidse gemeenteraad voorgelegd. Op 23 februari is de eerste commissiebehandeling. Dan worden ook de insprekers gehoord. Naar verwachting neemt de raad vervolgens begin april een besluit.

Leiden Maatschappij Politiek Leidse Ring Noord Park de Zwijger


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×