Burgemeester Lenferink ziet vooral voordelen bij het aantal internationale studenten in Leiden.

Burgemeester: 'Internationale studenten in Leiden geen groot probleem'

Het hoge aantal internationale studenten op Nederlandse universiteiten mag dan landelijk een probleem zijn, in Leiden zijn ze vooralsnog gewoon welkom. Als ze tenminste wel vooraf voor een kamer hebben gezorgd.

“Buitenlandse studenten zorgen in Leiden eigenlijk niet voor problemen”, zegt burgemeester Lenferink. “Hun percentage ligt hier op zo’n achttien procent, dus dat is te overzien. Het is ook lager dan het landelijk gemiddelde.” De burgemeester vindt het juist wel leuk om zo’n internationale mix in de stad te hebben. “Bovendien blijven er best veel hier wonen en we hebben ze straks heel hard nodig voor banen die we nu niet ingevuld krijgen.”

De echte problemen doen zich volgens Lenferink vooral voor in de grensstreek. “In het oosten van het land en in bijvoorbeeld Maastricht komen veel studenten uit België en Duitsland hier studeren. Dat is daar de grootste groep. Nederlandse universiteiten staan goed aangeschreven.”

Kamernood
Het enige het probleem met studenten in Leiden is het tekort aan kamers. “Maar dat is niet specifiek toe te schrijven aan de buitenlandse studenten”, zegt Lenferink. “Het totale aantal studenten vormt de echte druk op de kamermarkt. Maar dat aantal groeit niet meer zo snel.” De oproep van de Universiteit Leiden om vanuit het buitenland niet naar Leiden te komen als je nog geen kamer hebt, noemt de burgemeester wel een goed signaal. Studenten van buiten weigeren kan ook lang niet altijd. In het Schengen-gebied geldt een vrij verkeer van personen.

Leegstand
Burgemeester Lenferink wijst erop dat Leiden de afgelopen jaren veel studentenwoningen heeft bijgebouwd in de strijd tegen de kamernood. “Maar hoewel we veel bouwen, blijft het tekort tot nu toe ongeveer hetzelfde, dus we moeten nog wel even doorgaan.” Overigens wijst hij er op dat de grootste problemen zich elk jaar voordoen in september als de nieuwe studenten aan hun studie beginnen. “In mei is het beeld anders. In de loop van het jaar stoppen mensen of zijn afgestudeerd. Dan komt er weer wat lucht. En je moet natuurlijk ook niet zoveel bouwen dat je in september precies genoeg kamers hebt want dan is er in mei leegstand.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×