(Video: Robbert Beurse en Irma de Vries).

De Valk zoekt nieuwe molenaar: 'Een bijzonder ambacht met een prachtig uitzicht'

Molen De Valk is op zoek naar een derde molenaar om het team te versterken en de 27 meter hoge stellingmolen letterlijk en figuurlijk draaiende te houden. Volgens molenaar Daniëlle Boer het mooiste beroep dat er bestaat: “Een bijzonder ambacht, een gezellig team en een prachtig uitzicht, wat wil je nog meer?”

De werkzaamheden van een molenaar zijn uiteenlopend: “Er is veel afwisseling. Iedere dag is anders en je maakt steeds weer iets nieuws mee”, vertelt Daniëlle, een van de twee andere molenaren. De molenaar geeft bezoekers rondleidingen door het museum en geeft uitleg over de molen en de stad. Maar ook het onderhoud van de molen ligt bij de molenaar.

Hoewel er momenteel geen meel gemalen wordt, vindt het bedienen van de molen wel nog op de ouderwetse wijze plaats. “Je bent dus molenaar in de zin van dat je de molen laat draaien, maar je hoeft geen meel te malen”, zegt Daniëlle.

Volgens Daniëlle is het molenaarschap niet voor iedereen weggelegd: “Je moet voorzichtig zijn, goed opletten en niet te bang zijn. De wind heb je niet altijd onder controle.” Om die reden is het nodig een molenaarsdiploma te hebben of de opleiding te volgen bij De Valk.

Op de begane grond van de molen zit de stadsmolenaarswoning. “Deze woning is als enige molenaarswoning in Nederland grotendeels intact gebleven en bevat nog origineel meubilair”, vertelt Daniëlle trots.

De perfecte kandidaat moet volgens de vacaturetekst van vele markten thuis zijn: “We zoeken iemand die het leuk vindt om met z’n handen te werken maar ook graag met mensen werkt. En dat in het Nederlands én Engels, want een groot deel van onze bezoekers komt uit het buitenland.” Solliciteren voor de functie kan tot 12 februari 2023.

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×