(Foto: ingezonden).

Catena stopt open week na twee avonden: 'Als je de veiligheid niet kan waarborgen, houdt het op'

V.S.L. Catena, één van de vijf grote studentenverenigingen van Leiden, heeft na twee avonden hun open week verder geschrapt wegens misdragingen van bezoekers en het niet kunnen waarborgen van de veiligheid. Al op maandag ontstonden er onveilige situaties in de Kolfmakersteeg. Het verenigingsbestuur slaagde er niet in de veiligheid de volgende avond wel te garanderen.

Elk jaar organiseert Catena een open week voor niet-leden. Deze week staat niet zozeer in het teken van ledenwerving, maar is een manier om studenten uit Leiden een kijkje binnen de sociëteit te geven. De week trekt, mede door de welbekende cocktailbar, veel leden van de overige vier grote studentenverenigingen uit Leiden.

Op maandagavond werd meteen al duidelijk dat de belangstelling enorm was. De Kolfmakersteeg stond een uur voor het openen van de deuren van Catena al vol. Volgens voorzitter Kyra Maartsense zorgde dit voor onveilige situaties: “Mensen hoopten zich op en begonnen te drukken omdat zij graag naar binnen wilden”. Volgens een student in de rij leek het alsof de vereniging niet was voorbereid op dit grote aantal bezoekers. “Het deurbeleid verliep langzaam en ongeorganiseerd. Er stonden geen ordehandhavers langs de rij en er waren nergens hekken of linten. Mensen begonnen naar voren te duwen en hierdoor raakten personen verdrukt” vertelt hij. Verschillende bezoekers wilden weg uit de rij, maar door de drukte was dat niet mogelijk.

Maartsense twijfelt even als ze gevraagd wordt of de open week niet al na die eerste avond stopgezet had moeten worden. “We wilden eerst kijken naar andere oplossingen. We hebben na maandagavond meer mensen langs de rij neergezet, duidelijke lijnen aangegeven en harder gehandhaafd. Ook hebben we nog nagedacht over externe beveiliging. Maar we wilden niet zo’n vereniging zijn die dat nodig had.” Achteraf had ze misschien een andere beslissing gemaakt: “We hebben het onderschat”.

Toch ligt het probleem volgens de voorzitter niet bij de organisatie. “We hadden meer vrijwilligers dan vorig jaar, maar er viel niet tegen op te boksen. Veel oudere leden die hielpen, gaven ook aan dat dit nog nooit eerder was voorgekomen.” De deuren eerder openen door de drukte in de rij was ook geen optie geweest: “Onze vrijwilligers hebben ook tijd nodig om te eten en alles binnen gereed te maken”. Over wat het bestuur anders had kunnen aanpakken is nog niet vergaderd, maar volgens Kyra zullen een ticketsysteem en beveiliging in ieder geval besproken worden.

Of de open week later dit jaar ingehaald zal worden, is nog niet duidelijk. Voor een eventuele toekomstige open week wil de voorzitter bezoekers in elk geval oproepen de vrijwilligers met respect te behandelen: “Als zij iets vragen, luister daar dan naar. Zij waarborgen immers je veiligheid.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×