De Milieustraat werkt sinds begin februari alleen nog op afspraak.

Milieustraat op afspraak na half jaar geëvalueerd

Het werken op afspraak bij de Leidse Milieustraat waar de gemeente Leiden op 1 februari mee is begonnen, wordt na een half jaar al geëvalueerd. Dat belooft het Leidse college van burgmeester en wethouders in antwoord op vragen die het CDA en de VVD stelden over de nieuwe werkwijze. Het administratiesysteem dat de gemeente gebruikt voor de inzameling bij de Milieustraat kan rapportages uitdraaien met gegevens die gebruikt kunnen worden voor de evaluatie.

De partijen waren bang voor lange wachttijden op populaire tijdstippen zoals vrijdagen en zaterdagen en vroegen om de openingstijden op zaterdag te verruimen tot 18.00 uur. Nu gaat de Milieustraat op zaterdag om 16.00 uur dicht. Die verruiming komt er vooralsnog niet. “Er is momenteel geen aanleiding is om zo’n actie te ondernemen.”

Als halverwege het jaar blijkt dat verruiming toch nodig is, wil de gemeente daar alsnog naar kijken en dan eerst in kaart brengen wat de financiële en organisatorische gevolgen zouden zijn. Vooruitlopend op die evaluatie, gaat de gemeente ook al eerder monitoren hoe het verloopt. Zo’n eerste tussenevaluatie wordt al in april gemaakt. Daarbij wordt ook gedacht aan naar het enquêteren van bezoekers van de Milieustraat.

Afvaldumpingen
Overigens denkt de gemeente niet dat er veel gewijzigd hoeft te worden. Voordat Leiden het werken op afspraak invoerde, is al gekeken hoe dat in praktijk werkte in gemeenten als Alphen aan den Rijn, Delft, Tilburg, Doorn, Heerenveen en Zoetermeer waar al langer op afspraak wordt gewerkt. Ook is toen een werkbezoek gebracht aan Zoetermeer. Tijdens dit bezoek zijn de ervaringen gedeeld en die waren volgens het college allemaal positief. Ook was er geen sprake van toegenomen afvaldumpingen.

Leiderdorp
Over enkele jaren krijgt Leiden een tweede Milieustraat in de Stevenshof. De gemeente wil dan onderzoeken of de huidige Milieustraat op bedrijventerrein De Waard kan verdwijnen. Inwoners aan die kant van de stad zouden dan mogelijk gebruik kunnen maken van de werf in Leiderdorp. CDA en VVD vragen zich af of dat ook nu al zou kunnen. Dat wordt de komende tijd uitgezicht. “Er heeft eind 2021 een haalbaarheidsonderzoek plaats gevonden naar de samenwerkingsmogelijkheden en onderliggende verrekensystematiek. De resultaten
worden in overleg met Leiderdorp de komende periode verder uitgewerkt.”

Leiden Maatschappij Politiek Milieustraat op afspraak


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×