De Getir-vestiging in het voormalige ABNAMRO-pand is nooit open gegaan. (Foto: Chris de Waard).

Oegstgeest stelt regels op voor flitsdiensten

De gemeenteraad van Oegstgeest stelt later deze maand de regels vast waar flitsbezorgers in het dorp aan moeten voldoen. Hiermee loopt Oegstgeest voorop in het reguleren van flitsbezorgdiensten. Wat dit voor Getir betekent, een flitsbezorgdienst die al een pand heeft gehuurd in het dorp, is echter nog onduidelijk.

Tijdens de commissievergadering klonk donderdagavond veel instemming bij de presentatie van het zogenoemde ‘paraplubestemmingsplan flitsbezorging’ van wethouder Elfred Bus. Met dit plan wil de gemeente Oegstgeest grip krijgen op de groei in flitsbezorgingsdiensten en de vestiging van deze bedrijven in het dorp reguleren.

Flitsbezorgdiensten, bedrijven die boodschappen binnen afzienbare tijd bezorgen, zijn afhankelijk van depots waaruit de bezorgers vertrekken. Tot nu toe waren er geen afspraken over de plekken waar deze depots zich zouden mogen vestigen. Zo heeft Getir een pand gehuurd op de hoek van de De Kempenaerstraat en de Geversstraat, maar is de opening hiervan tegengehouden door de gemeenteraad en later ook door de rechter.

Maxime Kok in gesprek met wethouder Elfred Bus (D66, economie) over de regels voor flitsbezorgers in Oegstgeest.

Woonwijk
De gemeenteraad wilde eerst duidelijkheid over waar deze vestigingen wel mogen openen en waar zij niet. In woonwijken zijn de dark stores, zoals de magazijnen van flitsbezorgdiensten worden genoemd, niet welkom. “Waar het sowieso wel mag, zijn de industrieterreinen”, zegt wethouder Bus. “Maar als een aanvrager ergens een goede plek ziet, zullen wij dat beoordelen en als het kan ook toestaan.”

Amsterdam
Met een duidelijk bestemmingsplan voor flitsbezorgdiensten loopt de gemeente Oegstgeest landelijk voorop. “We hebben gelukkig met de gemeente Amsterdam kunnen optrekken. Dat helpt, want ze hebben natuurlijk meer ambtelijke capaciteit”, aldus Bus. In de gemeente Amsterdam zijn gesprekken gaande met flitsbezorgingsdiensten over de plekken waar ze hun vestigingen hebben, maar nu het paraplubestemmingsplan in Oegstgeest deze maand door de gemeenteraad wordt vastgesteld, gaat die gemeente aan kop. “Het zou mooi zijn als wij ook een voorbeeld kunnen zijn voor andere gemeenten over hoe je dit kunt regelen.”

Getir
Wat de nieuwe regels betekenen voor flitsbezorgdienst Getir is nog onduidelijk. De gemeente ziet de distributiedepots het liefst op industrieterreinen, maar in het  bestemmingsplan is ook ruimte om daarvan af te wijken. Volgens wethouder Bus moet Getir gewoon met een duidelijk plan voor hun vestiging komen, maar of dat op de locatie bij de De Kempenaerstraat kan, lijkt onwaarschijnlijk. Bus: “Het staat ze vrij om een aanvraag te doen. En ze kunnen natuurlijk elders in het dorp kijken waar mogelijkheden zijn.” Getir en eventueel andere flitsbezorgdiensten zouden in samenspraak met de gemeente wel vestigingen op andere plekken in het dorp kunnen openen, mits de overlast niet te groot wordt.

Economie Oegstgeest Politiek Flitsbezorgers


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×