Vanuit de Haarlemmerstraat wordt nu nog bezorgd in Leiden. (Foto: Robbert Beurse)

Flitsbezorger Getir weg uit Leiden

Van de drie flitsbezorgdiensten die Leiden vorig jaar nog telde, is binnenkort alleen Flink nog over. In mei 2022 sloot de dark store van Getir in de Van der Werfstraat na een verloren kort geding tegen de gemeente Leiden. Eind vorig jaar nam Getir concurrent Gorillas over die vanuit het korte stuk van de Haarlemmerstraat opereert. Woensdag werd bekend dat de snelle boodschappenbezorgdienst zich terugtrekt uit een aantal steden, waaronder Leiden.

Alleen Flink blijft dan over als flitsbezorger. Dat bedrijf heeft een andere strategie gekozen en opereert vanuit bedrijventerreinen aan de randen van Leiden. Voor klanten aan de noordkant van de stad heeft het bedrijf een magazijn aan de Willem de Zwijgerlaan, terwijl de zuidkant van Leiden wordt bediend vanuit de Rooseveltstraat. Flink kreeg daardoor ook nooit de problemen met de gemeente die Getir en Gorillas wel ondervonden.

Leiden wilde, net als andere gemeenten geen afgeplakte panden in het kernwinkelgebied. Die magazijnen, vanwege het gesloten karakter ook wel dark stores genoemd, doen afbreuk aan de uitstraling van het centrum en veroorzaken bovendien veel overlast voor omwonenden. Die klaagden in Leiden bijvoorbeeld al snel steen en been over de enorme hoeveelheid bezorgfietsen die overal stonden en pratende en rokende bezorgers die voor de deur op een volgende rit stonden te wachten.

Oegstgeest
Om diezelfde reden weigerde ook de gemeente Oegstgeest om een vergunning af te geven aan de van oorsprong Turkse flitsbezorger Getir die een pand huurde op de hoek van de De Kempenaerstraat en de Geversstraat. Na een jaar waarin het pand nooit openging, verdwenen de Getir logo’s weer van het nu leegstaande pand. Begin dit jaar stelde de gemeente Oegstgeest een set regels vast waaraan eventuele toekomstige flitsbezorgers in het dorp moeten voldoen.

Reorganisatie
Naast Leiden trekt Getir zich ook terug uit Breda, Delft, Eindhoven, Groningen en Tilburg. Als reden geeft het bedrijf dat er door die vestigingen te weinig omzet wordt gemaakt. De sluitingen maken onderdeel uit van een wereldwijde reorganisatie die het bedrijf efficiënter moeten maken. Daarbij wordt ongeveer tien procent van het aantal banen geschrapt. Het zou gaan om zo’n 2.500 medewerkers. In Amsterdam gaan vijf dark stores dicht omdat het bedrijf de conflicten met de gemeente rond vergunningen zat is. Er blijven in de hoofdstad een stuk of vijftien magazijnen over.

Reactie
Op vragen van Sleutelstad wil pr-bureau Glasnost niet reageren. Het is daarom onduidelijk wanneer het bedrijf de activiteiten in Leiden staakt. Het magazijn in de Haarlemmerstraat ziet er gesloten uit, maar via de app kunnen nog wel bestellingen worden geplaatst. Ook vragen over het aantal werknemers dat in Leiden op straat komt te staan en de reden van sluiting wil het bureau niet beantwoorden.

Economie Leiden Flitsbezorgers


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×