(Foto: Josine Heijnen).

Koken zonder dieren: Courgettesoep met ui en knoflook

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een restjesrecept van Josine Heijnen van Goeie Mie Gin. Proef maar eens, als je durft!

“Soep is altijd lekker”, zegt Josine. “Het is handig om met een bepaalde basis te beginnen en restjes groenten op te maken. Gewoon even meebakken en pureren. Dit is een simpele courgettesoep met ui en knoflook, maar er past nog van alles bij: restjes paprika, venkel, wortel, gember en dergelijke kunnen er ook in.

Ingrediënten – voor 2-3 personen

2 courgettes
2 teentjes knoflook
1 ui
1 groentebouillonblokje
500 milliliter gekookt water
Peper en zout
Restjes uit de groentela

Bereidingswijze – circa 60 minuten
1. Snijd de knoflook en de ui fijn en fruit vijf minuten. Snijd de courgette in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
2. Bak de courgette vijf minuten mee. Als je andere groenten over hebt, kun je die hier ook toevoegen.
3. Voeg een bouillonblokje toe, versnipper dit boven de pan, en doe er 500 milliliter kokend water bij. Laat dit zachtjes pruttelen tot de courgettes ‘beetgaar’ zijn. Dat is als je er met je vork makkelijk in kunt prikken, maar het hoeft niet helemaal zacht te zijn.
4. Staafmixer erin en pureren maar! Breng op smaak met peper en zout naar behoefte.

De liefhebber kan ook 125 milliliter slagroom toevoegen voor extra romigheid, maar dit hoeft eigenlijk niet. Een vegan-friendly optie is om 100 gram aardappels mee te koken en te pureren. Dit zorgt ook voor een fijne structuur.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×