De Boisotkade in Leiden. (Foto: Girbe Buist).

Taalsafari Leiden: 'Bijnamen van buurten en straten'

De komende tijd publiceert Sleutelstad wekelijks een aflevering van Taalsafari Leiden. Een serie die historicus/journalist Girbe Buist maakt met steun van het Leids Mediafonds. In de vorige aflevering hebben wij bijnamen van Leidse gebouwen behandeld.

In deze aflevering gaan wij nader in op bijnamen van straten en buurten. Voor dit onderwerp is het Leids Woordenboek van Hans Heestermans weer een belangrijke bron. Zo wordt de wijk tussen Transvaalkade en Morsweg ook wel de Hakbijlenbuurt genoemd. Deze buurt dankt zijn bijnaam aan het feit dat er volgens de Leidenaren nogal fel werd gevochten en met hakbijlen werd gezwaaid.

De bijnaam van de Professorenwijk was Koude Speklappenbuurt. In de fraaie huizen van deze wijk woonden volgens een deel van de Leienaren weliswaar mensen met aanzien, maar ook wel een beetje verwaand en met weinig geld om van te leven. Zij leefden een beetje boven hun stand, maar aten goedkope speklapjes.

De wijk aan het einde van de Lammenschansweg, richting Tomatenstraat werd door de Leidenaren ook wel Klein Korea genoemd. De huizen in deze buurt waren slecht gebouwd en dus erg gehorig, wat aanleiding gaf tot scheld- en knokpartijen. Dit deed de mensen denken aan wat zich in de jaren ’50 zich in Korea afspeelde.

De bijnaam van de wijk tussen de Rooseveltstraat, Vijf Meilaan , Boshuizerkade en Telderskade is Van Ooiebuurt. Bij de oplevering van de huizen was de firma van Ooyen iedere dag met meerdere auto’s aanwezig voor het inrichten van de huizen. Op die auto’s stond met grote letters de firmanaam Adriaan van Ooyen.

Sommige straatnamen werden verbasterd. Zo werd de St Aagtenstraat verbasterd tot Stakestraat en Boisotkade tot Biesjotkade.

De taalsafari kan worden gerealiseerd met financiële steun van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Taalsafari Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×