De Hooglandse Kerk in Leiden. (Foto: Buro JP).

Leiden gaat stemmen centraal tellen in Hooglandse Kerk

Het tellen van de uitgebrachte stemmen per kandidaat bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen gebeurt in Leiden dit keer centraal op donderdag 16 maart in de Hooglandse Kerk. Het aantal stemmen per partij wordt op de verkiezingsdag zelf in de stembureaus geteld.

Burgemeester Henri Lenferink hoopt dat deze nieuwe methode ertoe leidt dat er sneller een betrouwbare uitslag is op het niveau van uitgebrachte stemmen per kandidaat. Het stemmen gebeurt ook nu weer met het rode potlood, waardoor de handmatige tellingen nodig zijn.

“Het is zoals het is”, verzucht Lenferink die wel hoopt dat dat nog eens gaat veranderen. “De risico’s van deze werkwijze zijn zeker zo groot als de digitale risico’s die ertoe hebben geleid dat de elektronische stemmachines werden verbannen.”

Coronapandemie
Er zijn bij de komende verkiezingen nog meer zaken anders dan de afgelopen verkiezingen. Zo is het dit keer niet mogelijk om vervroegd te stemmen. Die maatregel werd ingevoerd tijdens de coronapandemie om de drukte te spreiden, maar dat is niet meer nodig en mag daarom ook niet meer. “Daar wordt landelijk wel over gedacht, maar het vergt een wetswijziging dus dat kost even tijd”, weet Lenferink als voorzitter van het Centraal Stembureau. Dat orgaan is belast met de lokale organisatie van de verkiezingen en het vaststellen van de verkiezingsuitslag.

Het aantal locaties waar mensen hun stem op woensdag 15 maart kunnen uitbrengen is ongeveer gelijk aan vorige keer. Wel zijn er iets minder stembureaus. “Dat komt omdat in sommige gebouwen twee stembureaus zaten, maar op sommige plekken werden eigenlijk te weinig stemmen per stembureau uitgebracht.”

Mal
Voor mensen met een handicap, bijvoorbeeld een visuele beperking, wordt er ook nu weer gewerkt met een soort mal. Daarmee kunnen mensen die blind zijn zelfstandig hun stem uitbrengen. “Dat is voor veel mensen toch prettiger dan samen met een meeloper het stemhokje in moeten”, zegt Lenferink. “En we hebben natuurlijk ook gewoon het stemgeheim.

De enige uitzondering wordt gemaakt voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Voor hen wordt gewerkt met zogenoemde ‘prokkelteams‘ waarbij wel samen gestemd wordt.

Leiden Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×