Minister Ernst Kuipers over het besluit om kinderhartchirurgie onder te brengen in Groningen en Rotterdam.

Kinderhartchirurgie moet weg uit Leiden

De kinderhartchirurgie in het LUMC in Leiden verdwijnt. Dat is het voorgenomen besluit van zorgminister Ernst Kuipers maandag. Eerder vroeg de minister aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) om twee centra in Nederland aan te wijzen, maar dat is niet gebeurd. Daarom heeft Kuipers nu zelf een knoop doorgehakt.

De minister heeft ervoor gekozen om de kinderhartchirurgie onder te brengen in Groningen en Rotterdam. Nu worden de operaties nog uitgevoerd in vier centra, namelijk in Leiden, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Omdat de zorg complex en zeldzaam is, wil minister Kuipers de zorg centreren. Er worden jaarlijks ongeveer 180 hartoperaties bij pasgeboren kinderen uitgevoerd door twaalf chirurgen.

Het LUMC is teleurgesteld door het besluit van de minister. “Als grootste centrum van Nederland op dit gebied zijn we onaangenaam verrast door het nieuws. Wij staan hier dan ook uiteraard niet achter”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis in een eerste reactie. “Onze eerste aandacht richt zich nu op onze medewerkers en patiënten. Wij hebben de brief van de minister nog niet gezien en zullen dan ook later nog met een uitgebreide reactie komen.”

De roep om de kinderhartchirurgie meer te centreren, speelt al ruim dertig jaar, waarbij geen van de ziekenhuizen deze specialisatie op wilde geven. Eind 2021 ontstond onrust toen toenmalig minister Hugo de Jonge bekendmaakte dat voortaan alleen het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Utrecht aangeboren hartafwijkingen mochten behandelen.

Petitie
Deze beslissing leidde tot veel protesten. Zowel van de ziekenhuizen als van bezorgde ouders. Zo werd er een petitie opgestart om het kinderhartcentrum in Leiden (CAHAL) open te houden. Zo bleef ook het LUMC strijden voor de kinderhartchirurgie. Na felle debatten in de Tweede Kamer en veel lobbywerk vanuit van de universiteiten zelf, werd besloten de Nederlandse Zorgautoriteit eerst een onderzoek te laten doen naar de gevolgen van zo’n concentratie. Dat rapport werd eind vorig jaar gepresenteerd. De NZa is bang voor grote problemen als er nu een keuze wordt gemaakt en adviseert om eerst in kaart te brengen wat er met het hele aanbod aan academische zorg aan erg zieke kinderen moet gebeuren. Dat zag de minister niet zitten, omdat dat teveel tijd zou gaan kosten.

Twee ziekenhuizen
Minister Kuipers zei vorige maand de geplande concentratie van de kinderhartchirurgie door te willen zetten. Wel gaf hij de universitaire medische centra nog één kans om zelf met een voorstel te komen welke twee ziekenhuizen in Nederland dat mogen gaan doen. Het LUMC in Leiden is een van de centra in Nederland waar deze zeer complexe operaties worden uitgevoerd. Vorige week werd duidelijk dat zo’n advies er niet zou komen.

Leiden Maatschappij Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×