Prokkelduo's gezocht voor Provinciale Statenverkiezingen

Net als bij eerdere verkiezingen zijn er bij de komende Provinciale Statenverkiezingen ook weer zogeheten prokkelduo’s welkom op de stembureau’s. Zo’n duo bestaat uit een persoon zonder en een met (licht) verstandelijke beperking. Doel is het organiseren van ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking.

In Voorschoten zijn er op 15 maart bij vier stembureau’s prokkelduo’s aanwezig. “Dankzij prokkelduo’s op de stembureaus kunnen inwoners met een verstandelijke beperking laten zien wat ze voor ons allemaal kunnen betekenen”, zegt burgemeester Stemerdink. “Bovendien vergroot het de belangstelling voor democratie en stemrecht, zowel bij de deelnemers als bij mensen in hun omgeving.”

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 werd er in Leiden op één stembureau een prokkelduo ingezet. Dat beviel goed en de gemeente wil er ook dit jaar weer gebruik van maken. Prokkel is vooral op zoek naar vrijwilligers met een (licht) verstandelijke beperking. “Mensen kunnen zich de komende weken nog aanmelden, maar het liefst zo snel mogelijk”, laat Robin Damen van Stichting Prokkel weten. “Gemeenten zijn namelijk al bezig met indelen van vrijwilligers over de verschillende stembureaus. Ook moet je als vrijwilliger een paar weken van tevoren nog een toets van de gemeente doen.”

Prokkel werkt in duo’s om de drempel te verlagen om mee te doen. “Als je nog nooit eerder vrijwilliger bent geweest is dat heel spannend en ga je dat niet snel doen”, aldus Damen. “De vrijwilliger met beperking heeft een vast aanspreekpunt en als er iets is kan hij zich daartoe wenden. Steeds meer gemeenten koppelen een van hun medewerkers aan de vrijwilliger met een beperking. Zo maakt de gemeente kennis met de leefwereld van mensen met een verstandelijke beperking.”

Volgens het overzicht van Stichting Prokkel doet ook Zoeterwoude graag mee, maar zijn er net als in Leiden nog geen aanmeldingen. Leiderdorp moet er nog een besluit over nemen, net als Oegstgeest. In 2022 deden al 200 duo’s mee in 140 gemeenten. Dit jaar hoopt de organisatie op duo’s in minimaal 200 gemeenten.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Voorschoten Zoeterwoude Provinciale Statenverkiezingen 2023


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×