Wetenschappelijk onderzoeker van het NFI Abdul Boztas gaat lesgeven op de Hogeschool Leiden. (Foto: Robbert van Cleef)

Speurders gezocht: NFI zoekt samenwerking met Hogeschool Leiden

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk en de Hogeschool Leiden gaan elkaar proberen te versterken. Het NFI heeft jonge mensen nodig voor de digitale opsporing en de studenten van de Hogeschool kunnen profiteren van de kennis van wetenschappelijk onderzoekers bij het NFI. Criminelen maken op grote schaal gebruik van versleutelde digitale diensten om zo niet gevonden te worden. Om die ontwikkeling bij te kunnen houden is het NFI op zoek naar digitaal forensisch onderzoekers.

Student Lucas noemt zichzelf een ICT-nerd, maar heeft ook interesse in ‘crime’. “Het clichéverhaal is natuurlijk dat ik CSI een gave serie vind”, zegt hij. “Maar ik wilde zelf graag ICT doen omdat ik daar al jong mee besmet was. Maar mijn broers hebben rechten gedaan en dat vind ik ook interessant. Zo kwam ik uit bij forensische ICT.” Hij is blij met de samenwerking met het NFI. “Het is een goede kans denk ik. Want ik zie dat er bij het NFI nog veel werk ligt dat ook door een stagiair gedaan kan worden.”

Stappenteller
Wetenschappelijk onderzoeker Abdul Boztas bij het NFI geeft met een stappenteller in de hand een voorbeeld van wat stagiairs kunnen doen. “Hiermee kunnen we checken of de gegevens die iPhone en Samsung leveren in hun stappenteller ook echt kloppen met de werkelijkheid. Dat kan voor een politie-onderzoek cruciaal zijn. We gaan studenten van de Hogeschool Leiden nu koppelen aan dit soort projecten.”

Verslaggever Robbert van Cleef in gesprek met Hans Henseler van de Hogeschool.

Het idee is dat de samenwerking tussen het NFI en de Hogeschool er ook voor zorgt dat er meer forensisch onderzoekers komen, want die zijn nodig. “We hebben veel vacatures”, zegt Hans Henseler, lector bij de Hogeschool maar ook betrokken bij het NFI. “Dit is natuurlijk een uitgelezen kans om studenten te laten zien hoe leuk het is om in de digitale opsporing te werken.”

De populariteit van crime op bijvoorbeeld streamingdiensten en op tv is blijkbaar niet voldoende om voldoende personeel aan te trekken. “De overheid biedt niet het beste salaris, dus je moet wel een beetje intrinsieke motivatie hebben om dat bij de overheid te doen. En gelukkig zijn die er wel”, zegt Henseler.

Ontwikkelingen
“Digitale forensische opsporing is een van de thema’s waar we als hogeschool het verschil mee willen maken”, zegt Angelien Sanderman, voorzitter College van Bestuur Hogeschool Leiden. Door de banden met het NFI nauwer aan te halen kunnen we onze gezamenlijke maatschappelijke impact op dit terrein verder vergroten.”

En ook het NFI is enthousiast. “Veranderingen in het forensisch vakgebied gaan razendsnel”, zegt directeur Wetenschap en Technologie Annemieke de Vries van het NFI. “In een innovatieve
omgeving zoals de onze heb je kruisbestuiving tussen de praktijk en de wetenschap nodig.”

Leiden Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×