Interview met Laurens Cramer van DUWO over Flanorpad. (Video: Nina Kievits en Roeland van Wely)

Studenten akkoord: renovatie studentencomplex Flanorpad kan beginnen

De studenten wonend op het studentencomplex Flanorpad zijn akkoord gegaan met het renovatieplan van DUWO. De aanbieder van studentenhuisvesting in Leiden wil het complex met 240 kamers verduurzamen. Daarbij worden ook de gemeenschappelijke voorzieningen grondig aangepakt. Zo worden de balkons verwijderd en de gemeenschappelijke woonkamers, ofwel fusies, op de begane grond ondergebracht.

“Het Flanorpad is toch wel een van onze mooiste locaties zo dicht bij het station van Leiden en het centrum”, vertelt Laurens Cramer, vestigingsdirecteur DUWO Leiden. “Het ligt bovendien in een groene omgeving. Ook is het een van onze oudere complexen dat in de jaren zestig is gebouwd, net als de Klikspaanweg en de Pelikaanhof. Het Flanorpad staat er bijna zestig jaar. De vier torens met elk zestig kamers moeten nu dringend worden aangepast.”

Per toren moet de gevel worden aangepakt, zegt Cramer. “Het dak moet geïsoleerd worden. Binnen worden het sanitair en de keukens vernieuwd en er komen toiletten bij. De fusies worden van boven naar beneden gebracht. We denken dat dit leuker is omdat de fusies dan een tuin krijgen in plaats van een balkon. Ook gaat het Flanorpad van het gas af en komen er zonnepanelen op het dak.”

Verhuizing
De instemming van de studenten heeft langer geduurd dan we dachten. We zijn begonnen met de instemming van een toren. Daarvoor heb je 70 procent van de bewoners nodig die instemmen. Achteraf hadden we eerder actief naar de studenten toe moeten gaan om ze te vragen stem je in of niet. Maar uiteindelijk hebben voldoende studenten ingestemd. We zijn blij met de volledige instemming”, aldus Cramer.

“Wil je een pand volledig renoveren, dan moeten alle studenten eruit en ergens anders worden ondergebracht. Dat is een hele operatie. DUWO moet een treintje maken van complexen als het ware. De bewoners van de toren Flanorpad 4 kunnen tijdelijk worden ondergebracht op de Papengracht omdat de bewoners daar terug konden naar het gerenoveerde pand van DUWO aan de Hooigracht. De bewoners van de andere torens switchen van toren. Uiteindelijk houden we een toren leeg over.”

“We moeten veel renoveren. Als je dat ingrijpend doet zoals op het Flanorpad dan moet je veel mensen verhuizen. Dat kan niet zomaar want we hebben geen kamers over. We moeten dan gebruik maken van panden die we leeg kunnen krijgen.”

Geen sloop
“We hebben ons wel afgevraagd of slopen een optie is, maar wat belangrijk is dat met renovatie je de onzelfstandige wooneenheden kan bewaren. De huurprijs kan daardoor laag blijven. Bij nieuwbouw worden vanwege financiële redenen vaak zelfstandige wooneenheden gebouwd. Het is niet gewenst om hier groter en hoger te bouwen. Dat wil DUWO hier ook niet.”

DUWO bereidt zich nu voor om vanaf 1 mei 2023 te starten met de renovatie van het Flanorpad. De vier torens worden afzonderlijk aangepakt. Begonnen wordt met de toren Flanorpad 4. De renovatie stond eerder gepland voor 2021.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×