(Foto: Chris de Waard)

Leidse bewonersinitiatieven hekelen gebrek aan participatie

Het betrekken van inwoners bij gemeentelijke plannen blijft een ingewikkelde kwestie voor de gemeente Leiden. En ook het serieus nemen van ideeën uit de stad zit niet in de genen van de Leidse ambtenaren. Althans, dat was donderdagavond de boodschap van meerdere insprekende vertegenwoordigers van bewonersinitiatieven en wijkverenigingen.

Achtereenvolgens kwamen Paul Frambach namens SOS Mors en Wijkvereniging Lage Mors, Tom van Alphen van Burgerinitiatief Heel Noord één Tuin, Tony Fallon van de klankbordgroep voor Park de Zwijger en voorzitter Wim Scholten van Wijkvereniging Houtkwartier hun hart luchten over het in hun ogen totale gebrek aan participatie en communicatie van de zijde van de gemeente bij projecten in hun wijk.

Dat de ene na de andere inspreker de Leidse politici met een vergelijkbaar verhaal om de oren kwam slaan, bleek geen toeval. “Nadat we onlangs de gemeenteraad opriepen om het college de opdracht te geven om participatie daadwerkelijk toe te staan, kregen we reacties van andere wijkverenigingen die soortgelijke ervaringen hadden en zeiden: Dit is ook ons verhaal. Vandaar dat we hier nu allemaal zijn.”

Tom van Alphen verwoordt de frustratie van veel inwoners en wijkverenigingen die zich niet of onvoldoende gehoord worden bij gemeentelijke participatietrajecten.

De insprekers zijn vooral teleurgesteld in de houding van de gemeente. “Er is sprake van dedain bij de ambtenaren. Ze doen net alsof wij er geen verstand van hebben en het beter aan het kunnen overlaten”, was een van de zaken waarmee de raadsleden en ook bouwwethouder Terpstra om de oren werden geslagen.

Terpstra wilde graag reageren op de insprekers en beloofde de bewoners met open vizier tegemoet te willen en zullen treden bij de vervolggesprekken die nog gaan volgen. Dat willen de insprekers niet zomaar van hem aannemen. “Dat zijn woorden, maar the proof of the pudding is in the eating zegt Pernix-voorzitter Tom Van Alphen na afloop.

Als de gemeente de bewoners niet serieus gaat nemen, dan dreigen bij alle grote projecten die nu op stapel staan juridische procedures.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×