Weginspecteur en boa Timo Gordijn. (Foto: Omroep West).

Primeur Zuid-Holland: weginspecteurs bekeuren ook op provinciale weg

Weginspecteurs van de provincie Zuid-Holland mogen vanaf dit jaar ook op de provinciale weg bekeuringen uitdelen aan lastige weggebruikers. Ze zijn daarmee de eerste boa’s van Nederland die dat mogen doen. “We zijn bij overtredingen op een provinciale weg afhankelijk van de regionale politiekorpsen en die zijn al druk zat. Waar we zelf kunnen handhaven, gaan we het nu zelf doen”, zegt Hugo Barnhoorn, handhavingscoördinator bij de Provincie Zuid-Holland.

In totaal hebben vier van de twintig weginspecteurs in Zuid-Holland de aanvullende boa-opleiding gevolgd. “We hebben 550 kilometer provinciale weg in Zuid-Holland met daarop vier handhavers die verdeeld zijn over de regio’s noord, west, oost en zuid”, vertelt Barnhoorn.

“Eén weginspecteur per regio met een boa-bevoegdheid is inderdaad erg weinig, maar we zitten ook in een testfase. We maken ons al een tijd zorgen over de gevolgen door een gebrek aan handhaving op de provinciale wegen. De komende tijd gaan we proefondervindelijk zien wat de handhaving met onze nieuwe boa’s oplevert.”

Conflictsituaties
“Je kunt ons niet vergelijken met de boa’s die in een stad rondlopen”, zegt weginspecteur en boa Timo Gordijn. “Ik heb alleen handboeien bij me en draag geen steekvest of een wapenstok. We verwachten dat we in veel minder ernstige conflictsituaties komen dan de collega’s in de stad.”

Ook de werkkleding is verschillend. “Dat je tegenover een weginspecteur staat die ook een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is, kun je alleen zien door het boa-embleem op mijn lichtgevende jas.”

“Je zal mij vooral zien op de N-wegen”, vertelt Gordijn. “Op een Rijksweg zullen we de collega’s van Rijkswaterstaat wel helpen als dat nodig is, maar het is niet ons werkgebied. Wij treden op tegen misbruik van carpoolplaatsen, auto’s die rijden op het fietspad of verkeerd geparkeerd staan en het niet opvolgen van aanwijzingen van een verkeersregelaar.”

Weginspecteur Timo Gordijn is blij met de extra bevoegdheden om de veiligheid op de provinciale wegen te verbeteren. “Vroeger stond je met lege handen als een automobilist op het fietspad al scheldend toch langs je reed om zo een tijdelijke wegafsluiting door een ongeluk te omzeilen. We kunnen nu in het uiterste geval een stap verder gaan en een boete uitschrijven, omdat een persoon niet doet wat er wordt gevraagd.”

Goed gesprek
Of hij de handboeien al eens gebruikt heeft? “Nee, voor mijn werk heb ik ze nog nooit gebruikt en dat wil ik ook graag zo houden. Tot nu toe blijkt een goed gesprek nog steeds voldoende.” In totaal zijn er nu twee bekeuringen uit geschreven door weginspecteurs met een extra boa-bevoegdheid in Zuid-Holland.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×