Tiba Vroom in actie tijdens het NK in 2019. (Foto: Ben Vroom)

NK boulderen komt naar Leiden: 'Het zijn een soort puzzeltjes met kracht en lenigheid'

Het Nederlands kampioenschap boulderen wordt dit jaar in Leiden gehouden. Op zaterdag 11 maart strijden tien vrouwen en twaalf mannen om de nationale titel bij Wildflower Climbing Gym aan de Rooseveltstraat. De organisatie is er klaar voor, zegt Tiba Vroom, die betrokken is bij de bouw van het parcours. “We hoorden pas zes weken van tevoren dat onze locatie was uitgekozen, maar gelukkig heeft de klimbond de draaiboeken gewoon klaarliggen.”

Wildflower Climbing is een kleinschalige, non-profit boulderhal die zich vooral richt op het trainen voor wedstrijden. “We zijn pas ruim een jaar open, maar omdat we trainingen voor kampioenschappen aanbieden, hebben we alle faciliteiten voor een echt kampioenschap”, legt Vroom uit. “En omdat we goede contacten hebben bij de bond, kregen we ondanks ons pas korte bestaan het vertrouwen om het NK te organiseren.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Tiba Vroom.

Het kampioenschap bestaat uit een halve finale en een finale. “Bij de halve finale krijgen de deelnemers vier routes die ze nog nooit hebben gezien en vijf minuten per route. Het doel is om bij zo veel mogelijk routes in zo min mogelijk pogingen omhoog te gaan”, vertelt Vroom. Bij de finale hebben de deelnemers maar vier minuten per route. “Het gaat dus niet om de snelheid, maar om wie het minst vaak naar beneden valt.”

Sprongetje
De routes moeten voor alle deelnemers helemaal nieuw zijn. “Er komen speciale routebouwers om nieuwe routes te bouwen in de hal. We moeten van tevoren alle wanden dan ook helemaal leeg maken”, aldus Vroom, die zelf betrokken is bij de bouw van de NK-routes. “Een goede routebouwer moet zelf ook goed kunnen klimmen. Het grootste deel van de tijd ben je namelijk de route aan het uitproberen en aanpassen.”

Een goede route kan onderscheid maken tussen de deelnemers, en dat luistert heel nauw. “Als de route te makkelijk is en iedereen klimt bij de eerste poging direct naar boven, hebben we geen winnaar”, verduidelijkt Vroom. “Maar als we de route te moeilijk maken, komt niemand boven. Dan hebben we nog steeds geen winnaar.” Naast precies de juiste moeilijkheidsgraad, moet de route ook aantrekkelijk zijn voor het publiek. “Het liefst met een sprongetje erin, dat is spectaculair.”

Publiek
Het leuke aan de bouldersport vindt Vroom de combinatie van denkkracht, spierkracht en lenigheid. “Elke route is een puzzel die je op moet lossen: welke grepen moet ik in welke volgorde gebruiken om boven te komen? En daarnaast moet je natuurlijk de kracht en de lenigheid hebben om het ook echt uit te voeren.”

Publiek is welkom bij het NK. “Bij de halve finales kan je gewoon naar binnen lopen. Voor de finales kan je een kaartje kopen.” Precieze informatie daarover staat op de website van de klimbond. Daarnaast zoekt Wildflower Climbing ook nog vrijwilligers die op de wedstrijddag kunnen helpen. “Die kunnen zich melden via de Instagram van Wildflower Climbing Gym.”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×