Svetlana met haar fiets. (Foto: Louis Smit)

Svetlana na een jaar oorlog: 'Als Cherson vrij is, gaan we terug'

Een jaar geleden begon Rusland met een ’speciale militaire operatie’ en viel het Oekraïne binnen. Een stroom inwoners ontvluchtte de oorlog. Ook in Leiden vonden Oekraïense vluchtelingen onderdak. Een half jaar geleden kwam Svetlana met haar man en kinderen aan in de Sleutelstad. Omroep Sleutelstad sprak bij aankomst met Svetlana, toen zij drie maanden in Nederland was en nu weer, een jaar na de inval.

De moeder van twee kinderen is moe van de oorlog. “We volgen dagelijks het nieuws en luisteren naar wat president Zelensky vertelt. We willen terug naar ons land, maar dat gaat nog niet.”

Svetlana en haar gezin hebben het op zich naar hun zin in Leiden. “Onze dochter van acht en onze zoon van elf volgen een speciaal schoolprogramma in Leiden. Daarnaast volgen zij een Oekraïens onderwijsprogramma op afstand. Ik help bij het maken van hun huiswerk.” Haar man wil graag werken en is dan ook op zoek naar werk.

Via internet geeft Svetlana zelf les aan kinderen, verspreid over de hele wereld. “Ik ben zelf onderwijzeres en ik geef afstandsonderwijs in alle vakken aan 24 Oekraïense basisschoolkinderen. De meesten wonen in Oekraïne, maar enkele kinderen die ik les geef, wonen in andere landen. Er zitten er twee in Duitsland, twee in Polen, eentje in Litouwen en eentje in Israël.”

Glimlachen
In Nederland valt het de Oekraïense op dat er veel gelachen wordt. “Ik was met mijn dochter bij de tandarts en dat ging allemaal zo vriendelijk. Nederlanders glimlachen steeds.”

Svetlana en haar gezin willen ondanks de goede opvang in Leiden graag terug naar hun woonplaats, Mikolajiv. Maar dat zit er voorlopig nog niet in. “In onze stad Mikolajiv is het nu rustig. Zij ligt echter in een gevaarlijke regio, met de door de Russen bestookte stad Cherson in de buurt en ook vlakbij de door de Russen bezette Krim. Maar als Cherson wordt bevrijd, dan gaan wij terug naar Oekraïne.”

Dat Oekraïne de oorlog gaat winnen, is voor Svetlana vanzelfsprekend. Ze is blij met alle hulp die haar land krijgt vanuit Nederland en andere Westerse landen. “Zonder die hulp was Oekraïne al weggevaagd. Er komt een Oekraïense overwinning. Daarvan ben ik overtuigd.”

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×